2010-11-23

Fatkoll!


Vad för fatöl finns att dricka var? fatkoll.se har svaret.

Jag har varit med och betatestat siten i några veckor och imponeras över hur smidig den är på både mobiltelefon och dator. Bra jobbat, rojo med flera!

Utvikning: Varför ska en sådan site alls behövas? Borde inte den här informationen finnas på krogarnas hemsidor? Jo, egentligen.

Men jag har under de senaste åren fått en viss insyn i hur det är att driva ölkrog med många fat. Och det är helt enkelt omöjligt att för hand hålla en lista så aktuell som man skulle vilja.

Innan De Klomp öppnade fanns vildsinta forumspekulationer om hur allt det här borde fungera. Faten kanske skulle ligga på vågar så man online kunde kolla på hur mycket som fanns kvar? Kunde man inte koppla ihop kassasystemet med webbservern och på det sättet se hur mycket öl som sålts/fanns kvar? Eller, i alla fall, se vilka öl som fanns?

Det funderades faktiskt lite på detta… Problemet var att vattentäta vågar blev dyrt, klumpigt och svårhanterligt. Och vad sa det egentligen att det fanns 3 liter kvar av en öl om man inte visste om det var sista fatet eller om det fanns fyra till, redo att kopplas in? Och att börja kladda in sig i kassasystemet visade sig jobbigare än man trott. Samt att man inte har en knapp på skärmen för varje öl, det är onödigt om flera kostar lika mycket. Dessutom sa den inget om ölen som spillts och sköljts ut ur systemet.

Så i stället: Fatkoll (som alltså inte har något med krogarna att göra). Här är det gästerna som vid sina besök får ”pinga” de öl som serveras just när de är där. Siten premierar alltid de senast pingade ölen i sina listningar, så det kommer automatiskt att bli en aktuell lista. Detta under förutsättning att tillräckligt många öldrickare är med på tåget, såklart.

Bonus är att för varje öl finns, om den som fört lagt in den gjort extrajobbet, beskrivning, länkar till recenssionssiter, bryggeri, bevakningsagenten etc.

Som ni kanske märker tycker jag att det här är en jättesmart idé. Hoppas att den fungerar i verkligheten också!

4 kommentarer:

 1. Den här, eller något liknande, borde alla krogar ha:

  http://www.sparkfun.com/tutorials/144

  SvaraRadera
 2. Precis som du nämner Bark kan gästerna pinga och lägga upp öl på ett ställe. Men vill även tillägga att det blir ju som bäst om även krogarna själva är inne och uppdaterar listan inte enbart besökarna.

  Intresserade krogar kan ju välja mellan att registrera sig som en vanlig användare, men kan även kontakta sidan så att de blir administratör för deras ställe.

  För info: http://www.fatkoll.se/work/about/faq/

  SvaraRadera
 3. Vi hade liknande diskussioner innan. Vågsystem, koppla in oss i kassan, bevaka fatpumpen, läsa bifogade streckkoder. Vissa saker är görbara, men kräver extra insatser. @Anonym har en bra och för oss som är intresserade av automation intressant länk. Men det kräver en del ingrepp på ibland riktigt många kranar och leverantören är nog inte helt glad i idén. Dessutom kräver det att man uppdaterar kranen när man byter till ett annat fat. Möjligen skulle man kunna betatesta på något ställe.

  Låt mig också påpeka att vi inte "låser in" någon krog i systemet. Har man en egen hemsida kan man t ex via RSS hämta listan för sitt ställe och publicera den lokalt. Eller koppla flödet till sin Facebook-grupp.

  Responsen har varit över förväntan och jag hoppas att så många som möjligt bidrar med sina observationer, både de som arbetar på stället och de som besöker det.

  SvaraRadera
 4. Hur många fatöl finns det totalt, som serveras på pubar i landet ?

  SvaraRadera