2010-11-18

Spendrups Bryggeriets Julspecial

Julölsdags! I år har Spendrups Bryggerier ersatt sin Julbock med Bryggeriets Julspecial, en bock på 7%. I pressmaterialet kom ovanligt mycket och detaljerad information för att komma från ett storbryggeri:
Bryggeriets Julspecial

Färg: Mörk med gyllengult inslag.
Doft: Utpräglad maltrostad arom med inslag av kaffe och kolaknäck.
Smak: Kraftig maltfyllighet med balanserad sötma och tydlig humlebeska. Lång eftersmak med inslag av mörkrostad malt och liten mandelkaraktär.
Malt: Münchner, Pilsner.
Humle: Magnum, Perle, Saazer.

Jäsning och lagring
Bryggeriets Julspecial är en underjäst öltyp. Jäsningsperioden inleds med en något längre jäsning som varar i tolv dygn från 9 till 12° C. Därefter sker mognaden i lagertank under två månader.

Riktvärden
Stamvörtstyrka (P°): 17
Alkohol (vol. %): 7
Restsockerhalt (vikt %): 3,3
Färg (EBC): 50
Humlebeska (EBU): 29
Jag tycker generellt att deras färgvärden är högre än vad mina enkla jämförelsevärden på skärm och papper ger, men jag antar att de har en riktig mätare i sitt labb.

Doften är maltig med lite lätta kryddtoner och en hel del alkohol. Aningar av Digistive-kex och sötmandel.

Färgen är röd-brun (34 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt. Det sjunker långsamt och lämnar en del skumrester.

Den kraftiga smaken är maltig och söt med en del milda rostade toner. Massor av värmande alkohol och en beska som är rätt aggressiv i början. Den blir dock mildare och ger efter en stund plats för söta toner av sirapslimpa, mandel, nötter och en aning russin. Stor kropp. Eftersmaken har en viss sälta, råa brödtoner, bittermandel och en hel del alkohol. Russin, strävt sura (astringenta) toner och tung alkohol i slutet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna skarpa. Vätskan är något kladdig.

En öl vars råa torrhet i slutet förstör en del, stundtals känns ölen rentav aggressiv och brutal. Trots det har den något slags balans och karaktär som gör att jag gillar den, i alla fall lite grann.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets julölsortiment (lagerstatus). Pris: 17:90 för 500 ml inklusive pant. Bäst före: 22 JUN 11.

Foto: Spendrups.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar