2010-11-14

Stiegl Paracelsus Zwickl

Här är alltså ölen som utlöste mitt ölsorterande i förra inlägget: Paracelsus Zwickl från österrikiska Stieglbrauerei zu Salzburg. Det är en zwickl (alltså en lite mildare kellerbier) av ekologiska råvaror på 5%. Den innehåller såväl kornmalt som vetemalt. Jag fick den av krögare Take som var i Österrike i somras. Tack tack!

Doften är jästig-fruktig med lite vete-syrlighet och en del fenoliska(?) dofter (tvål, kryddor). Ruffa humletoner med lite metall och torkade blommor. Aningar av citronskal och deg.

Färgen är orange-ljusbrun (17 EBC tror jag), vätskan mycket grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt och det sjunker ner rätt kvickt utan att lämna några rester på glaset.

Smaken är mjuk och krämig, och det känns (åter) som att dricka en öl från kväve-tapp. Mjuka samlade smaker av deg, mineraler, citronskal, vetebröd och en växande ren sötma. Eftersmaken är på samma gång ren och oren med lite lätta beska toner, aningar av grönsaker och fruktgodis samt en mycket mild vete-syrlighet.

Kolsyran är mild och bubblorna små. Vätskan är mycket mjuk och krämig utan att bli kladdig.

En förtjusande zwickl med massor av snygga smaker. Hm, har vi någonsin haft en kellerbier/zwickl på Systembolaget?

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Köpt i Österrike. Pris: Gåva. Bäst före: 27 10 10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar