2009-05-01

Astra Alsterwasser

Alster är en biflod till Elbe i norra Tyskland. Den har dämts upp och dess två dammar är en viktig reaktionsplats för Hamburgborna. Flaskan med Astra Alsterwasser från tyska Holsten Brauerei hoppas jag dock innehåller radler (mer om stilen här) på 2,5% och inte flodvatten.

Vätskan är klar, färgen är ljust gult med en aning av beige. Det tre fingrar tjocka skummet är vitt och luftigt. En del skumrester på glaset.

Doften är söt-syrlig med citroncyra, citronskal, citrongodis och en aning av humlreik lager.

Smaken är mild och inte alls så söt/konstgjord som andra radler jag druckit varit. Lite torra toner av citrondricka och socker blandas med generisk ljus malt, ädelhumle och en uppfriskande aning av jäst. Eftermsaken är halvsöt med lite färska citroner.

Kolsyran är mild; de få små bubblorna är ganska friska. Vätskan är aningen kladdig.

En mycket trevlig radler – den perfekta törstläckaren för varma sommareftermiddagar.

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Flaska köpt av mamma i Tysklnad.

2 kommentarer:

 1. Nu är ju Radler inte en heltäckande term för "öl med läsk"-drycker; se gärna http://de.wikipedia.org/wiki/Biermischgetr%C3%A4nk - Alsterwasser har sin egen betydelse (och förstås regionala utbredning).

  Ett försök till precisering / åtskillnad görs i artikeln: "Die Verwendung der Begriffe Radler und Alster ist nicht einheitlich. Teilweise wird unter Radler ein Mix mit Zitronenlimonade, unter Alster hingegen ein Mix mit Orangenlimonade verstanden."

  Men man konstaterar även att "Mitunter werden beide Begriffe auch synonym benutzt."


  M v h


  /Annars inte Besserwisser

  SvaraRadera
 2. @Anonym: Mycket intressant, tack. Den här var definitivt mer citron än apelsin.

  SvaraRadera