2009-05-28

La Chouffe Houblon

När jag visade listan över vad som skulle komma på De Klomp vid nypremiären för några veckor sedan var det flera som ansåg att den här ölen skulle vara den absolut intressantaste att prova. Från belgiska Brasserie d'Achouffe kom nämligen ett par fat La Chouffe Houblon (alternativnamn Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel), en belgisk dubbel-IPA på 9%. Och den, den skulle vara något extra!

Färgen är ljust gul. Vätskan är aningen grumlig (eller är det bara kylfällning?). Det tre fingrar höga skummet är vitt. Massor av skumrester på glaset.

Doften är bitter med en del humliga toner. Lite syrlig vete-doft, jäst och alkohol. Den lyckas både vara aggressiv och balanserad på samma gång.

Smaken är stor och stark: Belgisk fruktig jäst och massor av humle och bitterhet (utan några amerikanska citrustoner). Lite sötma och bananer. Eftersmaken är bitter med en ren lätt sötma, exotisk frukt och en belgisk vete-syrlig smak. Över huvud taget finns är massor av smaker, men på något sätt hålls de samman till en helhet. Avslutningen är söt.

Kolsyran är lätt, bubblorna är små. Vätskan är medel-mjuk.

En stor öl, och inte alls så enahanda bittert som exempelvis XX Bitter är. Lite extra-beröm till krogen som fått tag i specialglas (höga pokaler) för denna öl.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 65:00 för 200 ml.

6 kommentarer:

 1. Det är ett öl jag velat prova ända sedan jag läste om den i en öltidning för nått år sen. Kul att du gillade den och nu är man inte mindre sugen.

  Har för mig att jag läste någonstans att den skulle komma på Systembolaget i augusti eller september tror jag, nu är jag ju rätt vag i min utläggning. Någon som vet mer exakt?

  SvaraRadera
 2. Verkar som om Houblon finns lite överallt på fat just nu, och det är ju kul, för den är ju som sagt kalasbra! Testade den själv på OT för en vecka sedan och skrev om den här: http://hirigalzkar.wordpress.com/2009/05/28/en-ipa-och-en-ipa/

  SvaraRadera
 3. Lanseras på SB i augusti.
  /D

  SvaraRadera
 4. Det blir 75 cl-flaskor antagligen? Är det någon som redan vet vad det blir för pris på Systembolaget?

  SvaraRadera
 5. Den kostade 71kr att privatimportera. Den är bra även på flaska.

  SvaraRadera
 6. 71 för en 75:a? det låter jäkligt billigt, har ju iofs för mig att deras julöl brukar va rätt billigt också.

  SvaraRadera