2009-05-01

St Peter's G-Free

Glutenfritt öl måste vara något mycket efterlängtat av de som lider av glutenintolerans. För 1½ år sedan sedan provade jag den första glutenfria ölen i Systembolagets sortiment, lagern Saxon (min recension här). Systembolaget efterfrågade i höstas en ale i samma genre och som flera redan då spekulerade i blev det G-Free från engelska St Peter's Brewery, en bitter på 4,2%. I stället för kornmalt har extrakt av durra, ett spannmål från södra Afrika ("sorghum" på engelska). Dessutom har Amarillo-humle använts.

Färgen är ljust guld, det fingertjocka vita luftiga skummet lämnar en del rester på glaset.

Doften domineras av amerikansk humle med citrus-toner (lime, pomerans, citron) och en godislik sötma.

Smaken är ju lite annorlunda eftersom inget mältat korn ingår i drickan. Kroppen är vek. En hel del citrus och humle mixas med en mycket neutral sötma. Den korta eftersmaken domineras av färsk humle med syrliga toner av citron men det finns också lite deg.

Kolsyran är medelstark med massor av läskliknande bubblor. Vätskan är lätt.

En mycket bättre öl än Saxon, även om jag nog mer skulle beskriva den som en amerikansk blonde ale än en engelsk bitter. Etikettens jämförelser med en pilsner är helt rätt ute: En riktig törstsläckare!

Dessutom kom den här i bryggeriets gamla ovala flaska, som jag tycker är mycket snyggare än den nya runda. Fast den runda är väl enklare att hantera...

Betyg: 3,45. Pris: 34:50 för 500 ml. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

5 kommentarer:

 1. Jag provade den här för ett tag sen, men jag kan ha fått en som det var fel på. Den gick nämligen inte att dricka överhuvudtaget. Den luktade surt & obehagligt och smakade desto värre. Jag är ändå rätt väl bevandrad i glutenfria produkters lite annorlunda smaker, men om den jag fick var ok så kan jag inte rekommendera denna ens till den mest alesugne allergiker. Då är det bättre att välja en annan dryck, eller en vanlig lager som i de flesta fall ändå inte innehåller tillräckligt med gluten för att det ska vara någon fara.

  SvaraRadera
 2. @Thomas: Tja, St Peter's har till och från haft lite problem med infektioner så...

  SvaraRadera
 3. Ok, ja då kanske det var en dålig jag fick. Får se om jag testar igen, den kostade ju trots allt en hel del...

  SvaraRadera
 4. Jag researchade ämnet gluten i öl i vintras (dvs: googlade i fem minuter) och hittade den här utmärkta sidan hos Livsmedelsverket:

  http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14055&epslanguage=SV

  Sammanfattning: en pint öl då och då kan de flesta glutenintoleranta unna sig.

  De specifikt glutenfria ölen är väl då mest meningsfulla när glutenintoleranta vill ta en bläcka...

  F.ö. kan man notera att Livsmedelsverket är mer sansade än celiaki.se. De senare verkar anse att allt som någon gång snuddat något gluteninnehållande ska undvikas, exv whisky, även om destilleringsprocessen effektivt filtrerar bort de onda proteinerna.

  SvaraRadera
 5. Kul initiativ och klart drickbar öl också som så mycket annat från S:t Peter's

  SvaraRadera