2009-05-22

Nynäshamns Smörpundet Lagrad Årgångsporter 2007

Plötsligt kommer jag på en sak när jag ser det här namnet: Nästan all öl från Nynäshamns Ångbryggeri allittererar (Bedarö Bitter, Landsort Lager, Mälsten Mild, Brännskär Brown Ale…) utom Yttre Gaarden Wit, fast det är ju en skämtsam syftning till stilens moderna ursprung Hoegaarden.

Och så portern.

Visst är Smörpundet ett utmärkt namn på en porter, man kan sitta och smaka på ordet och känna hur ölen smakar: Stor kropp, fyllig med lite sötma och diacetyl.

Men allittererar, det gör det inte! Som den utmärkte norske ölbloggaren Knut Albert kommenterar i en kommentar så gör det visst det: Man ska läsa namnet ”Smör-Pundet Porter”.

Nynäshamns har tidigare experimenterat med att lagra Smörpundet Porter på såväl nya träfat som whiskeyfat. Men den här recensionen handlar om den batch av ölet som bryggdes under 2007 och sedan lagrats på ståltank i ett år: Smörpundet Lagrad Årgångsporter 2007, en engelsk porter på 6%.

Ölen ger ifrån sig ett lätt fräsande när jag häller upp den. Färgen är kolsvart, det två fingrar höga skummet är varmt brunt och kompakt. Lite skumrester bildas på glaset.

Den kraftiga doften är maltig och rätt tung. Sura jästiga toner blandas med kraftiga rostade dofter – kaffe, nötter, kakao, pumpernickel…).

Smaken är inte lika sur, här dominerar malten. Rostade, nästan brända smaker av svart kaffe, svart bröd och mörk choklad kompletteras med en viss fruktig ton och en ren frisk beska. En torr humle i avslutningen, som också innehåller lite örter och grädde – lite som att äta en chokladtårta! Fastän de rostade smakerna är kraftiga hittar jag ingen rökighet vilket jag här tycker är bra.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är len som en reklamfilm för sköljmedel.

En solid engelsk porter, som genom lagringen fått en utmärkt balans och lite avslipade kanter.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2009. Av 4.500 inköpta flaskor finns när detta skrivs 492 flaskor kvar. Pris: 54:90 för 500 ml.

9 kommentarer:

 1. Drack den förra veckan och tycker helt klart att det var en behaglig upplevelse; dock kanske lite väl behaglig, så att säga. Förväntade mig liiite mer, men i grund och botten handlar det, precis som du säger, om en solid porter.

  SvaraRadera
 2. Jeg skulle gjerne ahtt en flaske av denne.
  Det alittererer jo på et vis, Smørpundet har to stavelser.
  smør pundet porter.

  SvaraRadera
 3. @Knut Albert: Du har faktiskt rätt.

  SvaraRadera
 4. Apropå allitteration, så fick jag tag i tolv smörpund och funderar på att ha en pingstporterprovning: Porter i Pingst.

  p.s. Men å andra sidan, jag håller med Bark om att smörpundet (jag har provat en) påminde om chokladtårta, och det kan man ju inte äta hur mycket som helst. Mäktar man med en porterprovning? Kanske vore bättre att ha en vanlig provning, med porter på slutet. Någon som har några porterprovningstips?

  SvaraRadera
 5. @Sven C: Här vill jag gärna repetera en käpphäst: En porter ska inte vara tung. En porter ska vara frisk, lättdrucken och en törstsläckare. Är den inte det har bryggaren antingen gjort fel (eller en stout eller något som börjar med Imperial).

  Tycker jag då.

  SvaraRadera
 6. Bark: Låter som en bra käpphäst.
  Så, vad gör jag med en låda smörpund: 1. tar med dem i en "porterkavalkad" eller 2. tar dem som efterrätt i en blandad provning? Jag lutar åt det senare.

  SvaraRadera
 7. Nej, här håller jag inte alls med. Den smakade på tok för lite för mig...

  SvaraRadera