2009-05-16

Cotleigh Harrier Lite

Om man har 2½ timme över och står vid Stadsgårdskajen, Stockholm, ska man då stå och köa i en terminalhall? Nej, man ska till ett par av Sveriges bästa ölkrogar. Först ut: Akkurat.

Eftersom vi var där så tidigt var inte de tyska självrunna inkopplade än. Men det fanns ett par ale på cask; Fuller’s London Pride och Cotleigh Harrier Lite. Jag tog en pint av den senare.

Det lilla Somerset-baserade bryggeriet Cotleigh Brewery skapade först sin Harrier Lite (alla deras öl är döpta efter fågelarter) som en motvikt till de tunga och starka julölen. Den blev populärare än väntat och tillverkas nu året runt. Jag tycker att den ligger någonstans mellan stilarna pale mild och bitter, alkoholhalten är på måttliga 3,5%. De själva vill att kunderna själva ska bestämma vad ”Lite” betyder.

Vätskan är något dimmig, färgen är guld-gul. Det låga skummet är kompakt och vitt.

Doften är mycket lätt. Lite aningar av rök och rågbröd.

Smaken har lätta jordiga toner, lite humlefriska toner och en aning av jod. Den lätta eftersmaken har friska något bittra toner och lite buljong. Tror jag hittade aningar av havrekakor i slutet.

Kolsyran är lätt till medium, bubblorna små. Vätskan är relativt lätt.

Och innan betyget kommer, lite ytterligare kommentarer: Det första glaset jag fick hade ännu tydligare toner av syra och jod. Jag frågade då i baren om den verkligen mådde bra, och två ur personalen spolade då öl ur slangarna och lät mig smaka på nytt. De smakade också själva. Den var som sagt bättre och en bakom baren påpekade ”Den här är riktigt bra nu, vi kopplade in den igår och det är härligt med en brittisk öl som bara har klassisk brittisk humle, ingen citrus här inte!”. Fast när jag kollade på hemsidan så innehåler den såväl cascade som saaz.

Jag är fortfarande inte helt övertygad om att den här var i perfekt skick. Men London Pride var å andra sidan helt fantastisk. Snacka om felval.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Cask på krog. Pris: 73:00 för 568 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar