2009-05-22

Wolfram|Alpha om öl


Den stora snackisen i internetkretsar senaste veckan har varit det nya expertsystemet Wolfram|Alpha, som ska ge svar på frågor i stället för att bara ge sökträffar.

Min vän Thorild testade maskineriet genom att fråga lite om öl:
Nu frågade jag den ”What is beer?”

Då säger den:

Assuming ”beer” is a food

och

Assuming any type of beer

Och sen slänger den ur sig en drös tabeller om typiskt energiinnehåll och vitamininnehåll i någon slags typisk öl. Jaha.

Frågar man i stället ”What is Stout?” får man lite statistik på vilka personer i USA som heter Stout (93,47% av dem är vita, förresten, och bara 0,39% asiater – bra att veta för den som är amatör-rasbiolog).

Och frågar man ”What is pilsner?” så svarar den bara ”beer” och inget annat. Frågar man däremot efter ”lager” eller ”ale” verkar man få precis samma tabeller som när man frågade efter ”beer”:

Assuming ”ale” is a food

Assuming any type of beer

(Men hallå, jag sade ju ”ale”, inte ”any type of beer”!)

Dock så har jag ännu inte nämnt att man när man söker på öl får fram en rullgardinsmeny för öltyp – till den satte jag mitt sista hopp. Och vad får man välja på där? Jo, ”regular”, Michelob Ultra och tre varianter av Bud (light, regular och Select). Det var allt.
Nå, den ska väl så här i början vara bättre på mer matematiska frågor. Men så får jag av en annan vän som jobbar som post-doc i informatik veta att
Inte ens när jag matar den med matematiska formler gör den något vettigt med dem.
Jag fortsätter nog använda Google och Wikipedia att tag till.

1 kommentar:

  1. Det är väl ärligt talat lite som den gamla Jeeves.com. Den kan inte svara på några frågor Wolfram inte tänkt på i förväg, men ibland kanske man stöter på en fråga som man känner på sig är något som Wolfram skulle tagit upp.

    Och vissa matematiska formler gör den faktiskt en del vettigt med.

    Viss kontrast mot Wikipedia och Google, dock, där de frågor man kan få svar på snarare är det någon i världen öht har tänkt på.

    / Ovan nämnda post-doc

    SvaraRadera