2009-05-22

Arboga Vårlager

Arboga Vårlager är en ljus euroalager på 5%. Den bryggs för Galatea under varumärket Three Towns Indipendent Brewers av Jämtlands Bryggeri. Jag har tidigare skrivit lite om det här. Arboga-ölen har förresten en egen site, Arboga Beer.

Färgen är guld med en aning orange, vätskan är en aning grumlig, fast det kanske bara är temperaturförändringen? Det fingertjocka skummet är luftigt och varmvitt. Inga skumrester på glaset bildas.

Doften domineras av kryddig humle med en friskt bitter ton. Lite exotisk frukt och aningar av jäst och trä.

Smaken är måttligt humlad med en ren söt maltig bas. Torra toner av örter, färskt virke och lite anonyma frukter. Medel-kropp. Eftersmaken har en växande bitter smak med lite grönsaker samt lätta toner av smör, cederträ och kornmjöl.

Kolsyran är frisk och lite kraftigare än medelstark; bubblorna är medelstora. Vätskan är medel-len i munnen.

En arketypisk ljus Jämtlands-lager med lite extra humle. Högst oväntat att hitta det i en flaska märkt ”Arboga” som annars mest står för alkoholcentrerad öl.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2009, i skrivande stund finns 29.187 flaskor kvar. Pris: 17:00 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. Hade tänkt skippa den här helt men blev nyfiken efter dina skriverier, så jag köpte ett par i dag. Och bannemej om inte "färskt virke" är en riktig fullträff i beskrivningen. Däremot lär flaska #2 bli stående ett tag för mig, för även om trä-vibbarna var roliga så känns sötman lite slemmig.

    SvaraRadera