2009-05-28

Franziskaner Hefe-Weisse Dunkel

Förra året fick Systembolaget in en ny mörk tysk veteöl. Valet blev den relativt ovanliga Andechser Dunkles Weissbier (recension här). Men snart drabbades den av leveransproblem och drogs tillbaka. Ersättaren blev en lågoddsare: Franziskaner Hefe-Weisse Dunkel från tyska Spaten-Franziskaner. 5% alkohol.

Färgen är mörkt chokladbrun, vätskan är mycket grumlig. Lite skumrester på glaset.

Doften har en del bagerijäst i sig, men också sur-syrliga veteöls-toner och lite rostade dofter med kakao och nötter. Jag noterar också en del kött och buljong samt en lätt beska. Anar jag också en ton av parfym/tvål någonstans?

Smaken är mildare och mindre syrlig än hos den typiska ljusa veteölen. Rostade, avrundade söta smaker av mörkt bröd, köttbuljong, haselnötter och söta frukter. Den relativt korta eftersmaken är lätt med lite parfymerade smaker, frukter, grillade grönsaker och nötter. Det finns en försiktig bitterhet i avslutningen.

Kolsyran är medium till lätt, vätskan len.

En rätt standardmässig Dunkel Weizen… Den funkar troligen bättre till lite rejäl tysk mat eller grillat än på egen hand. Till tysk edelsalami dög den i alla fall!

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 18:90 för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. Sådär ja. Nu tycker jag nog att den utlovade bättringen är genomförd.

  SvaraRadera
 2. bra jobbat, bark! du är en ljusglimt i tentaplugget!

  förresten, vad anser du man bör satsa på vid junisläppet? jag drack simcoe singel hop förra veckan på en nation i uppsala, och den var riktigt (jävla) bra!

  oskar

  SvaraRadera
 3. @oscar: Jag skulle nog försöka roffa åt mig av ölen från Mikkeller och Rogue. De andra kommer det nog att finnas kvar av ett tag.

  SvaraRadera
 4. Jo, det är väl så jag har tänkt. Roguen svider dock i csn-plånboken, men jag har svårt att tänka mig att jag går därifrån utan en flaska..

  SvaraRadera