2009-05-09

Shipyard Summer Ale

Varje år brukar Systembolaget lansera några ”säsongsöl” som ibland inte har mer än namnet att göra med säsongen. Julöl. Påsköl. Semesteröl. Valborgsöl. Och sommaröl... Det här är väl den första av årets sommaröl, en amerikansk pale ale på 4,8% från Shipyard Brewing Company vid namn Summer Ale.

Färgen är ljus koppar, det två fingrar höga skummet är varmvitt. Minimala skumrester på glaset.

Doften är torr med milda toner av amerikansk humle, exotisk frukt och rostade nötter. Lite beska och en aning av blött papper i bakgrunden.

Smaken är krämig. Söta toner av kola, en lätt fruktig ton och en aning citrus-humle. Eftersmaken har en mild bitterhet och aningar av lätt rostad malt. Smakerna är över huvud taget ganska milda och balanserade.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är stora och friska. Vätskan är medel-len i munnen.

En mild och aningen reserverad amerikansk ale. Kan dock vara en hit på varma sommardagar.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2009 (i skrivande stund finns 8.879 flaskor kvar). Pris: 15:90 för 355 ml.

7 kommentarer:

 1. Jag tyckte att det fanns en lite störande doft av lösningsmedel eller möbelpolish...

  SvaraRadera
 2. Som du såg i min blogg var jag inte överförtjust i denna, men jag tyckte inte direkt att den var odrickbar heller. Bara... väldigt meningslös. Men den ska få en chans till en varm sommardag när man står vid grillen & svettas. :)

  SvaraRadera
 3. Väldigt fräsch tycker jag och dricker gärna denna en varm sommardag, ibland kan det vara skönt med öl som är lite meningslös. Tyckte annars att etiketten passade riktigt bra till allt vad har med sommar och med Maine att göra.

  SvaraRadera
 4. Jag drack den i helgen och tyckte den var...lagom.
  Kul med en amerikanare som inte är för extreme. Tyvärr tycker jag den blev lite blaskig på slutet och etiketten är nog det fulaste jag sett sen Lundgrens lager.

  SvaraRadera
 5. Vad sjutton är det för fel på etiketten på Lundgrens lager nu då? Ulf Lundkvist FTW! Den här ölen var dock inget för mig. Lite bismaker av pappersbruk.

  SvaraRadera
 6. Bara för att det är Ulf Lundkvist på etiketten betyder det inte att det inte är något fel med den.

  SvaraRadera
 7. @Hans, Ch1mpy: Är det verkligen Ulf Lundkvist som ritat den förskläcklige snömannen? Jag är osäker, den hängde med äna från Kungsholms Kvartersbryggeri-dagarna och hade de verkligen råd att anlita honom då?

  Slottskällans Kräftöl hade däremot helt säkert en etikett av Lundkvist: Den föreställde Razor som jonglerade med kräftor.

  SvaraRadera