2009-05-22

Vad jag gör en ledig lunch


En del saker vill man göra, men det blir liksom aldrig riktigt av. Ganska enkla grejer, men man tar aldrig det där extra steget.

Jag har exempelvis aldrig varit förbi och kollat på hur Kolmårdsmasten egentligen ser ut på nära håll. Eller ätit den äkta jätte-weinerschnitzeln på flygrestaurangen i Linköping. Eller tittat på de säregna hällristningarna i Släbro utanför Nyköping. Eller åkt museispårvagn i Malmköping. Eller…

… Eller druckit mellanöl på IKEA i Linköping!

Det kanske kräver en liten bakgrundsförklaring.

Som de flesta IKEA-varuhus kan man till maten på IKEA-restaurangen köpa en öl eller en liten flaska vin. Men i Linköping skulle det dröja till andra halvan av 1990-talet innan IKEA fick sitt serveringstillstånd, och detta inte utan en upprörd debatt.

Av motargumenten från insändarspalten minns jag sådant som ”Det är klart att kapitalist-Kamprad på IKEA vill supa kunderna fulla så att de ska göra en massa ogenomtänkta inköp som de inte har råd med!” eller ”Ingen restaurang som har parkering borde få servera alkohol – det är en direkt uppmaning till rattfylleri!”.

Redan då bestämde jag mig för att någon gång skulle jag dricka en mellanöl till en lunch på IKEA.

Så idag trängdes jag med halva Östergötlands befolkning som också tyckte att klämdagen skulle spenderas i Tornby. Där beställde jag en portion kotlettrad och ur kyldisken tog jag en sval Carlsberg Hof (den enda öl de säljer).

Den smakade gott. För säkerhets skull vill jag dock rapportera att jag inte efteråt löpte amok i tanklöst shoppande.

Trivia: I Sverige kommer ölen från Carlsberg, men de andra länder jag kollat på kommer ölen från Spendrups, där även Old Gold och Spendrups Export säljs i varuhusens mat/expat-butiker. Jag tror att specialfallet Sverige beror på att de ursprungligen hade avtal med Pripps.

Bikt: Okej då, huvudanledningen till att jag alls var på Tornby var att betala handpenningen för Bitter & Twisted-beställningen och köpa recensionsexemplar av Vårlager och ytterligare en öl till.

1 kommentar:

  1. I USA har de tydligen "drive-in" ställen som säljer alkohol.

    SvaraRadera