2009-05-08

Schneider-Brooklyner Hopfen-Weisse

Nu ska vi se om jag fattat det här rätt:

Garrett Oliver vid Brooklyn Brewery och Hans-Peter Drexler vid Private Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn är chefsbryggare och gamla polare. De var lite avundsjuka på varandra; Garrett på den perfekt balanserade ljusa Weissbier som tyskarna gjorde och Hans-Peter på de välhumlade ales som amerikanarna bryggde.

Så plötsligt slog det dem: De skulle hos varandras bryggerier göra samma öl, en ljus välhumlad weisenbock, men torrhumlad med bryggeriets egen hushumle. Garrett bryggde på Schneider och körde med Hallertauer Saphir, Hans-Peter på Brooklyn och öste i Amarillo och Palisade.

Den öl som Systembolaget tagit in är alltså den tyska varianten. En weisenbock på 8,2% vid namn Schneider-Brooklyn Hopfen Weisse.

Färgen är djupt beige-orange; det två fingrar höga skummet är vitt. Lite skumrester på glaset.

Doften är frisk och elegant med sura degiga toner av vetemjöl och jäst. Men det finns också en distinkt humle-doft med kryddiga och bittra toner samt en behaglig fruktig ton. Väldigt trevlig.

Smaken är först inte alls speciellt söt. Snarare tvärtom: Den är torr och kryddig med en milt syrlig ton av vetedeg. Men det finns mer här, något jag aldrig förut träffat på i en weissenbock: En aningen rostad smak av kolasås och torkade röda bär. Den är ytterst balanserad och en fröjd att dricka. Kroppen är medelstor. Eftersmaken blir något sötare med humle-kryddiga toner av gammaldags fruktkarameller, krusbär och en mycket försiktig bitter avslutning.

Kolsyran är medelstark; massor av små bubblor. Vätskan är mjuk och aningen tjock.

Plötsligt slår det mig. Om den här ölen vore en musikstil vore den sjuttiotals-roots reggae. Helst producerad av Lee Perry.

Som så många sagt före mig: En riktigt bra öl, det här!

Betyg: 4,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj, i skrivande stund finns 2,189 flaskor kvar. Pris: 27:50 för 500 ml.

Senare tillägg: Enligt en kommentar från Carlsberg House of Beer kommer Brooklyn-varianten i augusti.

16 kommentarer:

 1. Fråga:
  Klassas denna som en vetebock?

  Högt skum!

  //MN

  SvaraRadera
 2. Om inte det här är en vetebock då vet jag inte vad det skulle vara.

  SvaraRadera
 3. Antingen är det fel på mina smaklökar eller på flaskan jag köpte... Tyckte den smakade rätt illa och fick hälla ut över hälften. Det gick inte ner helt enkelt. Kanske gillar jag bara inte välhumlad veteöl...

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med. Väldigt gott öl, och, i mitt tycke, intressant sådant. Får bara hoppas man kan få tag på några fler flaskor; ett komplext öl som fordrar ett par försök.

  Min ölblogg med öldikter:

  porterpoesi.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Detta var inte helt min kopp av te, provade denna öl på både flaska och fat igår, fatet på Bishops i Hbg fick 5/10, (väldigt alkoholig och obalanserad) flaskan tyckte jag var bättre 7/10 inte så rund och god som andra vetebockar jag druckit, kommer nog inte att köpa om, men smaken är som...

  SvaraRadera
 6. Jag drack också denna igår och är lite kluven. Mitt första intryck var: "Va i helvete har dom gjort med ölen!?!". Kändes väldigt obalanserad och tyckte att smakerna drog åt olika håll. Men samtidigt så gillade jag det. Ska försöka få tag i några flaskor till och prova igen. Tror aldrig jag druckit något liknande så det är skoj när det dyker upp något nytt :)

  SvaraRadera
 7. Jag gillade den här ölen första gången jag drack den.Blev förtjust o såg till att köpa några till flaskor.Då blev jag besviken och hittade en del smaker som jag inte vet hur jag kan beskriva annat än som artificiella och konstigt parfymerade.

  Komplimang eller inte, men det här är nog första gången du på allvar framstår som berusad efter att jag har läst en recension!

  SvaraRadera
 8. Jag tyckte att den var riktigt trevlig. Är både förtjust i veteöl och välhumlade ale. En riktigt intressant öl, som jag dock inte lär köpa mer av än de 2 flaskorna jag har kvar hemma.

  SvaraRadera
 9. @affe: Ja, nu när du säger det så är språket väldigt kantigt och ojämnt. De där procenten var väldigt lömska i den här.

  SvaraRadera
 10. Köpte 12 flaskor av denna öl och endast 4 återstår. Sjukt drickbart och väldigt gott. Lömsk är den dock. Redan efter en flaska känner man av denna rackare!

  SvaraRadera
 11. Har inte hunnit testa denna men den andra efter personlig rekommendation av Garrett Oliver. Den andra var väldigt annorlunda men jag tyckte om den. Ska bli spännande att testa denna, särskilt med alla skiljda meningar!

  SvaraRadera
 12. Drack denna igår. Me and We like/liked!

  Får försöka komma över ett par flaskor till..

  SvaraRadera
 13. Den här tyckte jag var oerhört trevlig! Doftar som Sierra Nevada Celebration Ale med mycket tallbarr, men är naturligtvis mycket lättare i smaken. Att den har arom av krusbär håller jag absolut med om. Mycket angenäm!

  SvaraRadera
 14. Förresten lite synd att SB inte tig in den amerikanska versionen också. Hade verkligen blivit en intressant sorts vertikalprovning. Är det nån här som har smakat amerikanen?

  SvaraRadera
 15. Garretts variant BSHW kommer att lanseras på SB i augusti.
  Planen var från början att ha dessa två ute samtidigt, men det visade sig inte möjligt.

  Så ni får helt enkelt spara en flaska eller två och vänta hela den långa tiden till 1:a augusti för att jämföra dessa två brygder...

  Joakim Losin
  House of Beer Carlsberg
  0703 35 74 94

  SvaraRadera
 16. Kul Joakim! Jag ska göra som du föreslår.

  SvaraRadera