2009-05-20

Karl Hintz Achtern Diek Landbier

Dags för den andra ölen jag fick från min mamma efter hennes resa till Kiel i våras. Privatbrauerei Karl Hintz från Marne i Schleswig-Holstein har bryggt en landbier (ett vagt samlingsnamn på låghumlade lageröl kring 5%) på 4,8% som de kallar Achtern Diek Landbier.

Det stora hårda skummet är benvitt, det lämnar en hel del rester på glaset. Den klara vätskan är halmgul. Massor av skumrester på glaset.

Den kraftiga doften är maltig med lite jordiga och jästiga toner och en lätt aning av papper. Normalt hade det varit klara varningssignaler för ett lageröl, men här skapar de en robust, smakfull och mycket nordtysk doftblandning.

Smaken är först förvånande lätt, nästan vattnig. Små antydningar till aromhumle och egentligen ingen märkbar bitterhet alls. Fast det finns smaker som sakta försiktigt växer fram: Först en sötma, en aning jäst och eleganta toner av grönsaker och tysk aromhumle.

Kolsyran är medium till mild, bubblorna små. Vätskan är len.

En subtil och lättdrucken öl som jag har väldigt svårt att kategorisera. Det är som om någon försökt brygga en engelsk ljus mild ale, fast med lageringredienser… Jag kan bara påminna mig ett par öl som ens är snarlika och det de har gemensamt är att de bryggs i Schleswig-Holstein, nordligaste Tyskland.

Jag gillar det här, men jag inser att många skulle avfärda den som en blaskig lager med konstiga bismaker.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Specialimport.

1 kommentar:

  1. Låter faktiskt riktig intressant! Landbier lär väl inte vara alltför lätt att få tag på dock.

    SvaraRadera