2009-05-26

Ölands Långe Jan

Jag är inte exakt säker på vad som hänt på Ölands Gårdsbryggeri under vintern. Säkert är att det i september 2008 brann i en lagerbyggnad vilket förstörde en del av julsäsongen.

Men det har också pratats om accelererande problem med infektioner i ölen som sakta men säkert gjort ölen allt jolmigare och tyngre. Under vintern ska bryggeriet ha sanerats och man har nu satt igång med produktionen.

Så i veckan dök det på Bishops Arms Linköping upp två fat (enligt annan uppgift de enda från en provbatch) av deras American Pale Ale Långe Jan, en öl på 5%. Jag fick inte mindre än två tips via mail och forum om detta: Tackar, Mats och Björn!

Färgen är mörk bärnsten, det två fingrar höga skummet är beige. Vätskan är klar.

Doften är friskt söt med en del amerikansk humle och citrus (lime?).

Smaken är ren och frisk med fräscha humletoner. Aprikos/ananas/grapefrukt/gröna druvor, lite buljong och en aning jäst. Gräddkola och lite frukgodis. Medelkropp. Eftersmaken är humlig med en viss syrlighet och en solid bitterhet. Viss sötma i avslutningen.

Kolsyran är stark med många små bubblor. Vätskan är ganska lätt.

En bra och lättdrucken APA, men… En sak jag störde mig lite på var att sötman och bitterheten inte riktigt håller samman – det känns i munnen som två smaker som är helt separerade.

Dock försvinner den kritiken iväg om man betänker hur mycket bättre den här var jämfört med Ölands-ölen jag drack 2008, det här känns så mycket friskare och renare!

Betyg: 4,1. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 400 ml.

5 kommentarer:

 1. Var det möjligtvis på Bishops Arms i Linköping du hade förmånen att prova den?

  SvaraRadera
 2. Jajjemen. Skrev jag inte det? Det ska jag nog göra.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar de flesta av Ölands gårdsbryggeris öl. Speciellt hur de använder sig av humlen i olika kombinationer. Tycker de får oförtjänt mycket skit ibland, även om de gjort några mindre bra grejer.

  SvaraRadera
 4. Alltså, jag har nämnt det förut, men första gången jag drack deras Amarillo på fat var en närmast himmelsk upplevelse.

  Jag önskar Ölands allt gott!

  SvaraRadera
 5. Låter intressant om Morgan fått ordning på sina brygder igen, jag har druckit många som haft kraftiga röktoner i sig som jag inte känt förut, precis som Ch1mpy skrev var amarillon på fat riiiiktigt fin för 1½-2 år sen när jag drack den. sen har jag som jag skrev stött på en del skumma varianter av både det ena och det andra..
  hoppas morgan är på rätt väg!

  SvaraRadera