2009-05-29

Nøgne Ø - Dugges Sahti

Norska Nøgne Ø och Svenska Dugges slog sig i somras samman och bryggde den traditionella finska gårdsölen sahti.

Under bryggningen verkar de ha haft i lite allt möjligt – strandmalört, ljunghonung, råg, vete, enbärskvistar och jästkulturer från Belgien, Tyskland och England. Samt malt och humle.

De är mycket noga att poängtera att det här en en norsk/svensk tolkning av den finska stilen. Jag kategoriserar den i alla fall som en sahti, den heter Sahti och har styrkan 11%. Flaskan är ur batch #582 (tror jag, siffrorna är mycket svagt präglade på etiketten).

Färgen är röd-orange-brun, vätskan är mycket grumlig. Det fingertjocka skummet (det skummar lite ur flaskan när den öppnas) faller snabbt ner till ett benvitt lock. Inga skumrester på glaset.

Doften är jästig och söt med vissa belgiska toner av exotisk frukt och apelsinskal.

Smaken är först mycket kraftig och citron-syrlig. Jordiga/jästiga toner och en kemisk smak av alkohol och lösningsmedel. Köttbuljong och söta exotiska frukter – mest apelsiner men också lite aprikoser. Den relativt milda eftersmaken har en hel del fruktiga smaker (lätt jäst övermogen frukt), lite kryddor, en snabbt passerande bitterhet, rågbröd och en hel del värmande alkohol. Deg och citronsaft i avslutningen.

Kolsyran är stark, de nästan vassa bubblorna är mycket små. Vätskan är lite tjock och kladdig.

Om jag hade blindtestat den här hade jag nog gissat på ”en fransk Bière de Grarde med Wit-kryddning”. Nej, den här blev för tung och lite ofärdig för att jag skulle gilla den. Och, förresten, var är enbären?

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter mars 2009, i skrivande stund finns 5 flaskor kvar (kan vara räknefel). Pris: 63:00 för 500 ml.

5 kommentarer:

 1. Öl-bloggarsverige verkar ha dött helt denna söndag. Skrämmande tomt på ölporr när man gör sin dagliga scan. Alltför hård lördagskväll kanske...

  SvaraRadera
 2. @affe: Jag skyller på att jag spelade skivor till 4 på lördagsmorgonen. Och att det kändes som jag bara hade en massa imperial stouts i skafferiet.

  SvaraRadera
 3. Jag gillade Sahtin, men jag har å andra sidan inte så förfinade smaklökar att jag kan plocka ut allt det där när jag smakat öl. :)

  Drack de två jag beställt efter varandra, kunde inte låta bli en andra. Beställde sedan fem till som jag ska smyga lite med...

  SvaraRadera
 4. bark: Då hade jag lite rätt ändå då. Annars brukar det ju vara mkt spännande läsning då öldrickandet ofta eskalerar under helgen.

  SvaraRadera
 5. Jag kan meddela att den 12 år senare inte alls är grumlig och smakar fantastiskt! Kan dra mig till minnes många av smakerna du räknar upp. Drack sista flaskan på Man in the Moon igår nämligen :-) Hittade detta inlägg när jag Googlade ölen.

  SvaraRadera