2016-07-13

Stone IPA - igen

Ett slags återbesök, fast ändå inte… I december 2012 gav jag Stone IPA en rak fyra i betyg utan recension. Då kom ölen från Stone Brewing Co. i Kalifornien. Nu är det samma amerikanska IPA på 6,9 %, fast från deras skinande nya bryggeri i Berlin.

Färgen är guld med en nyans rött, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Den kraftiga doften är mjuk med en elegant sötma, besk citrushumle, kåda, rågbröd, honungsmelon och röda äpplen.

Smaken är ytterst balanserad och mycket mjuk. Tydliga toner av citrusjuice och -skal, kåda, tallbarr och en växande beska. Medelsöta toner av hålkaka/rågbröd och lite knäck. Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande toner av grapefrukt, citron och apelsinskal, passerande ren alkohol och rosen-godis. Avslutningen har en elegant beska, granatäpple och en kvardröjande grapefruktsmak.

Kolsyran är medel till mild, de små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är mjuk.

En utsökt AIPA. Svenska bryggerier: Se och lär!

Betyg: 4,57. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2016 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 05/03/17

7 kommentarer:

 1. Jag kan bara instämmma! Ett höjdaröl som håller jämn och hög nivå. Kul att de lyckats ta detta med sig över atlanten.

  SvaraRadera
 2. Svenska bryggerier verkar ha ursäkt efter ursäkt varför de inte kan brygga öl i samma stil. Mao så är det kompetens som saknas. Vill ge lite kudos till Stigberget o/o och all-in (och kanske Brewski) som iaf sticker ut i mängden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att göra riktigt välhumlade IPA som året-runt-produkter för någorlunda stora bryggerier är klurigt på grund av tillgången på humle. Krävs i princip kontrakt på humlen för att klara av det, men får man inte snurr på produkten står man istället där med kontrakt på en massa dyr humle som inte går åt.

   Radera
 3. Hej!

  Tredje försöket att kommentera nu, vet inte om jag blir refuserad?

  Jag finner det underligt att du hittar sötma och beska i doften. Dessa är grundsmaker som återfinns på tungan (i smaken mao).

  Mvh Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget har refuserats, det är snarare problem med Googles säkerhetssystem.

   Din synpunkt har tagits upp tidigare. Det kanske inte är grundsmakerna som jag känner, utan kanske andra dofter som min hjärna associerar med dem.

   Skiljer sig doften från ett glas vatten från ett med utrört socker? Ja, jag tycker det i alla fall.

   Radera
 4. Good article ! Thank you for this !

  SvaraRadera