2016-07-18

Oppigårds Summer Session 2016

OK, jag har köpt flera flaskor av Summer Session 2016 från Oppigårds Bryggeri, och druckit ett par av dem före den här recensionen. Så jag vet redan att det här är en rätt så besk och torr APA, med massor av beska citrussmaker. 5,2 %. Bara så ni vet.

Färgen är guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det sjunker långsamt ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är lite strävt besk med lite vetedeg. Men det är grapefrukt och limeskal som dominerar. Den känns mycket fräsch.

Smaken är besk med torra citrustoner av grapefruktskal och citron/lime-juice. Parfymerade fruktiga toner i bakgrunden, växande ren sötma med lite exotisk frukt (mango). Medelstor kropp. Eftersmaken har toner av lemoncurd, grapefruktjuice och lite mogna plommon. Avslutningen är torrare med gammaldags citronkarameller och grapefruktskal.

Kolsyran är medelstark, de långlivade friska bubblorna är små. Vätskan är medelmjuk och lite lätt.

Allt som allt, smakerna är balanserade och uppfriskande. Hade det här varit en domarbedömd tävling hade jag klagat lite halvhjärtat på att beskan är något för kraftig för en APA men… Det är ju ingen stil-tävling! En frisk och besk sommaröl som gjorde den här måndagskvällen lite bättre.

Betyg: 3,97, Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2016 (lagerstatus). Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: Utgången av JAN 17.


2 kommentarer:

  1. En sak som jag har tänkt på i flera av dina inlägg är att du använder grundsmaker för att beskriva dofter. I detta inlägg har du även slängt in en konsistens (strävhet) i doftbeskrivningen. Jag har svårt att se hur konsistenser och grundsmaker skulle kunna upplevas någon annanstans än i munhålan. Vad säger du?

    SvaraRadera
  2. Håller helt med Unknown. Väldigt subjektivt. Värdelös blogg.

    SvaraRadera