2016-07-05

Åbro Bryggmästarens Squirrel Killer

Det händer då och då att jag stöter på någon öl som inte finns på Beer Advocate. Inte så konstigt, vi är inte så många svenskar på denna site som verkar ha sin huvudsakliga bas på den amerikanska östkusten.

Mer ovanligt att den inte heller är listad på varken RateBeer eller Untappd. Men det har väl hänt det med…

Men att 2016 hitta en kommersiell öl som inte verkar nämnas med ett enda ord på hela world wide web är däremot något som jag blev  riktigt förvånad över.

I lördags kväll hände det: På restaurangen hos Vimmerby Stadshotell fanns det en handfull Åbro-öl på fat. En av dem var Bryggmästarens Squirrel Killer, en wienerlager på 5,2 % som serveras enbart i denna restaurang, och fanns alltså så vitt jag kunde se inte på internet.

Färgen är bärnsten, vätskan är helt klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, en del rester blir kvar på glaset när det sjunker ihop.

Doften är frisk men samtidigt något söt, malten dominerar. Aningar av smör i bakgrunden.

Smaken är frisk och oväntat besk, viss sötma och en ren knäckighet. Lätt till medelstor kropp. Elegant tydlig beska i eftersmaken, hålkakor, knäck och en viss strävhet i smakerna. Växande smörighet och salta kex i slutet.

Kraftig kolsyra, många småvassa medelstora bubblor. Vätskan är mjuk.

Samma bryggeri, samma stil och ungefär samma styrka som magplasket Åbro Bryggmästarens Wienna tidigare samma kväll. Skillnaden var att den här var helt okej, och påminde en hel del om Staropramen Gránat.

Och namnet? Ekorren ingår i Vimmerbys stadsvapen, och är logotyp/maskot för Vimmerby Stadshotell.

Tack till Åbros kundtjänst för upplysningar om denna öl.

Betyg: 3,32. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 400 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar