2016-07-08

Mohawk Session IPA

Mohawk Brewing Company drogs igång våren 2009 som ett fantombryggeri-märke under distributören Wicked Wine. Sedan dess har mycket hänt, och bryggaren Stefan Gustafsson har nu en fast plats i tillvaron i Göteborg där han delar bryggverk med Vega Bryggeri. Dock bryggs fortfarande volymölen hos andra bryggerier.

Session IPA är en av bryggeriets nyare produkter, en amerikansk session IPA på 4,5 %. En högre andel specialmalt ska ge stor kropp för styrkan, och humlen är Chinook, Mosaic samt Simcoe.

Färgen är koppar-röd, vätskan är klar. Det finns en del fällning på flaskans botten. När jag håller upp ölen bildas ett gigantiskt guldfärgat luftigt skum. Det sjunker ner med ett fräsande ljud till ett tunt lock lämnandes lite rester på glaset.

Doften är bittersöt med citrustoner (lime, grapefrukt, apelsin- och citronskal), knäck och kola. Lite tobak och mogna röda frukter.

Smaken är inte fullt så söt som doften. Knäck och beska citrusfrukter, mestadels apelsin och grapefrukt. En syrlig limejuice-smak passerar förbi, liksom märkliga toner av gröna ärtor och tobak. Medel till stor kropp. Eftersmaken har smaker av gröna växter och blad, oren beska, syrlig citrusjuice och brunrostat bröd. Avslutningen viss alkohol, sträv örtig beska, jord, blommor och en växande rökighet.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är vassa och kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Nej, den här hade på tok för mycket konstiga bismaker. Dessutom kändes den för ”brun” för att vara en medlem av IPA-familjen.

Betyg: 2,73. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment (köpt i Nordstan, Göteborg). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 2017-02-11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar