2016-07-10

O/O Evergreen

Det göteborgska fantombryggeriet O/O Brewing funderade i senaste numret av Maltesen kring sitt namn, som verkar ha valts lite på måfå. Det hade visat sig ha vissa nackdelar, på vissa recensions-siter var det svårt att få träffar när man sökte på namnet (av sökmotortekniska skäl), och vissa krogar hade trott att det egentligen stod ”%”.  Och jag har själv hört andra gäster tolka logotypen på pumpskyltarna, ett liggande ”O|O”, som siffran 8.

Det är inte lätt alla gånger.

Deras öl Evergreen är en ”juicy IPA” bryggd hos Stigbergets Bryggeri på 6 %.

Färgen är guld-bärnsten, vätskan är dimmig. Det fingertjocka skummet är vitt och kompakt, och det sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Den kraftiga doften är besk-söt med toner av deg, gummi, kola, apelsinskal och laktos.

Smaken är tung och besk med en övergående ton av saltlakrits/salmiak, Apelsinskal, grapefruktjuice, bittermandel och råg-knäckebröd. Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, salt, beska örter, vetemjöl och deg. Det relativt korta slutet innehåller en hel del alkohol, beska och gräsiga smaker.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna långlivade och vassa. Vätskan är mjuk.

Juice-IPA… Nja, den här smakar och känns mer som de första stapplande svenska AIPA-stegen kring sekelskiftet. Och var kom sältan från?

Betyg: 2,83. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment (flaskan köpt i Nordstan, Göteborg), Pris: 35:90 för 330 ml. Bäst före: 160823 (batch 024).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar