2016-07-26

Stigbergets GBG Beer Week 2016

Bild: Stigbergets Bryggeri.
Fick en kommentar på Facebook:
”Påtal om svensk IPA så kan jag rekommendera att du beställer Gbg Beer Week IPAn som nu är åter i webblager. Då har du möjlighet att såga ytterligare en populär svensk IPA ;). Personligen tror jag inte den kommer falla dig i smaken.”
Utmaningen antogs direkt, jag beställde och hämtade flaskorna på Systembolaget. Jag har tidigare varit rätt tveksam till Stigbergets Bryggeri, och genomgående gett ölen ganska låga betyg. Samtidigt som jag ser andra hylla dem. Ojämnt? Kanske.

GBG Beer Week 2016 är alltså den officiella ölen för den temavecka som skedde i Göteborg i slutet av april. En utmärkt samling evenemang som jag glatt applåderar. Det är en amerikansk IPA på 6,5 %.

Färgen är gul med lite kallt guld, vätskan är grumlig som en ofiltrerad hefeweizen. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till ett tunt lock lämnades lite rester på glaset.

Den kraftiga doften är fullproppad med syrlig-besk citrusfrukt. Grapefrukt, lime, pomerans och citronsyra. Lite lemon curd och kex i bakgrunden.

Smaken är även den kraftig, men den är inte så tung som en DIPA. Balanserade toner av fruktig humle, exotisk frukt och potent beska. Pomeransskal, grapefruktjuice, lite mango och vass citronsyra. Mjuk sötma med aningar av knäck bildar en bra bakgrund. Medel till stor kropp. Eftersmaken har lite lugnare beska och sakta växande alkohol, blommig sötma och beska citrusfrukter - örter. Aningar av ananas och kåda. Avslutningen är rätt så besk med lime och grapefrukt-godis.

Kolsyran är mild, de få bubblorna är medelstora och kortlivade. Vätskan är mjuk.

I hård konkurrens med Omnipollo Zodiak, den bästa svenska juice-IPAn jag druckit. Den tuffa citronsyre-tonen hade lätt fått ölen att haverera, men den välbyggda maltbasen får det ändå att funka.

Betyg: 4,38. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2016 (lagerstatus). Pris: 33:30 för 330 ml. Bäst före: 161227 (batch 491). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar