2016-07-24

Bokanmälan: Brew Britannia


Böcker är, för att använda ett trendigt begrepp, taktila. De känns i fingrarna. På gott och ont för den här boken: Brew Britannia – The Strange Rebirth Of British Beer av Jessica Boak och Ray Bailey. För när jag köpte den hösten 2014 och fick den i handen så kändes den… tjock. 24 mm. Och lite svår att börja med. Det är till stor del den blev liggande i bokhyllan i nära två år.

Men när jag väl satte igång och läsa så visade det sig att den inte var så tjock – den är bara tryckt på ovanligt tjockt papper för en pocketbok (knappt 260 sidor + appendix). När jag väl satte igång så kändes det som om den gick fortare att läsa än vanligt. Märkligt det där.

Detta om den fysiska boken.

Innehållet är alltså skrivet av paret bakom Boak & Beiley Beer Blog, vars Cornwallbaserade blogg är en av mina verkliga favoriter i genren: Välinformerad, vänlig och oförutsägbar.

Ämnet är modern brittisk ölhistoria, och den börjar där liknande böcker brukar sluta kring slutet av 1960-talet. En tid när ett oligopol av The Big Six styrde öl och pubar med allt svalare intresse, när bitter tog över mild som populäraste stil och när cask höll på att ersättas med keg.

Bland de organisationer som bildades som en reaktion på detta fanns CAMRA, som snabbt blir en stor och inflytelserik förening. Och det är i mycket CAMRA som får bilda en bakgrund och klangbotten till det som händer under de knappt 50 år som följer: Som aktiv kampanj, men också när en ny generation under 1990-talet reagerar mot den tilltagande konservatismen.

Allt är väl underbyggt med intervjuer med de som varit med under resans gång. Både de som verkligen lyckats (exempelvis BrewDog) och de som inte hade samma tajming (Firkins, Hilden, …)

För den med minsta intresse över brittisk öl, bryggerier, ölkultur och pubar är boken varmt rekommenderad! Om det är något jag blev lite besviken över så var det illustrationerna, här finns bara en handfull svartvita rastrerade foton. Det borde ha gått att hitta mer.

Ni som läst Brew Britannia, missa inte supplementet The Good, The Bad & The Murky som tar upp det som hände mellan pressläggningen oktober 2013 och våren 2015.

1 kommentar:

  1. Veldig enig i at dette er en uvanlig velskrevet og velinformert bok. Anbefales!

    (Tittelen er dog feilstavet!)

    SvaraRadera