2016-07-25

Riegele Commerzienrat Riegele Privat

Värmen kräver en svalkande öl, och då passar det väl bra med en Riegele Commerzienrat Riegele Privat? Det är en Dortmunder Export på 5,2 % (12,8°) från Brauerei S. Riegele i Ausburg, Tyskland.

Färgen är ljust gul, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är frisk med besk humle, sött spannmål och en aning smör i bakgrunden.

Smaken är rätt så besk med ytterst rena toner av pilsnermalt, besk ädelhumle, söt müsli och en aning mineraler. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren med söt deg och franskbröd och blommig humle. Avslutningen är mild med sötma och besk humle (nästan som humleextrakt).

Kolsyran är kraftig; de många små bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk.

En utsökt lager, djupt förankrad i den bayerska myllan. Den är lite beskare och tyngre än en traditionell München Helles och saknar karamellighet. En Dortmunder Export, alltså. Det enda jag anmärker på är att den här borde säljas på halvliter. 

Betyg: 4,36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2016. Pris: 14:90 för 330 ml. Bäst före: 050417.

3 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson26 juli 2016 kl. 13:22

  Tidigare har det funnits en Agsburger Herren Pils på Systembolaget. Den var god. Har den utgått och ersatts av denna öl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns faktiskt kvar, men bara i 22 butiker. Går att beställa stycketvis…

   Augsburger Herren Pils

   Radera
 2. det är sådana här recensioner som visar att ofiltrerat ännu, efter många år, bjuder på uppfriskande läsning. kul! ska kolla in riegele bums.

  SvaraRadera