2016-07-14

BrewDog Elvis Juice

När jag igår recenserade Stone IPA fick jag på Facebooksidan ett förslag från en följare att jämföra den med Elvis Juice från BrewDog. De är båda öl i den amerikanska IPA-stilen med ungefär samma alkoholhalt, den här är på 6,5 %.

Varför inte, tyckte jag. Speciellt som jag redan stoppat in hade en burk Elvis Juice i kylen. Så den får det bli i kväll!

Den klara vätskan är djupt guldfärgad med en aning åt det röda. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock samtidigt som det lämnar lite rester på glaset.

Doften är medelsöt och fruktig med lite knäck. Men allt det får stå tillbaka för en närmast övertydlig doft av nypressad grapefrukt- och blodgrapefruktjuice. Lite apelsin/blodapelsin-godis och gammaldags hårda fruktkarameller.

Smaken är medelbesk med tydliga toner av blodgrapejuice. Citron och limeskal, söta klementiner och apelsin-gräddglass. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken innehåller om möjligt ännu mer röda citrussmaker, mjuk beska och lättare sötma, mogna jordgubbar och kryddig pomerans. Det milda slutet har fruktiga smaker och en aningen sträv beska.

Kolsyran är frisk och medelstark, de många långlivade friska bubblorna är medelstora. Vätskan är mjuk.

En mycket balanserad, farligt lättdrucken och sammanhållen version av den så trendiga frukt-IPA-stilen. Jag är lite överraskad att just BrewDog lyckats med det här, deras experimentella öl brukar annars mest veva med armarna åt alla möjliga håll.

Sedan har vi det här med apelsin-grapesmaken. Jag kände igen den från min barndom, och det tog ett tag att fundera fram exakt vad det var: När vi i åttiotalets början semestrade i Norge så köpte vi med oss en slags sockerfri saft (ungefär som Fun Light) som såldes som ett pulver som man rörde ut i vatten. Den fanns bland annat i apelsinsmak. Och den hade exakt den här smaken…

Och så jämförelsen med Stone IPA: De har vissa likheter; alkoholhalten och att de fokuserar mindre på fruktig humle än hård beska. Och att de är mycket lättdruckna. Men i och med tillsatsen av grapefruktjuice så blir det i övrigt svårt att jämföra dem. Jag skulle nog hellre välja den här som ”sällskapsdryck” och den tyskamerikanska som en dryck till mat.

Betyg: 4,16. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2026 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: 30/05/17.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar