2013-12-29

Omnipollo och framtiden

En oskarp Henok på CBC 2012.
Sista delen av min intervju med Henok Fentie, fantombryggare och halva Omnipollo. Del 1 finns här och del 2 här.

Hur stor del av er produktion exporteras till… eller, det blir ju konstigt att prata om ”export” när ni fysiskt brygger i Belgien? Hur mycket skickar ni iväg till andra länder?

Tidigare har det ungefär varit så att 50 % gått till Sverige och resten till övriga länder. Men nu på sista tiden så har ju Sverige bränt om, framför allt på Systembolaget men också mycket till krogar. Det kanske är boken vi släppte (Brygg Öl), eller kanske något annat, vi vet inte exakt. Jag skulle tippa på att vi idag kör 60 % Sverige. Men den stora anledningen till att övriga länder inte växt de senaste sex månaderna är att vi håller på att etablera bryggning på lite större skala i USA.

Uhhum?

Just av den anledning som vi pratade om, att vi inte vill exportera många av våra välhumlade öl. Den prognosen för vad vi kommer att brygga där gör att Sverige kommer att bli omsprunget rätt rejält. Men vi vet inte hur det kommer att bli, vi får se hur det går och tar det rätt lugnt. Så det inte blir knasigt.

Kommer ni att satsa på krogar i USA eller att sälja via retail?

(här avbröts intervjun då Henok fick ta hand om ett varubud)

Tørst verkar vara en krog som ni samarbetar nära?

Ja: Evil Twin har vi mycket gemensamt med och vi samarbetar nära med Jeppe. Han är importör för vår öl i Danmark. Och i princip allt som går till Europa och Kanada samt Australien går via honom. Sedan har vi lite nya marknader… Men i USA har vi en annan distributör, och i Sverige Brill & Co.

Samarbetet med Evil Twin började med ett öl som jag tror att du recenserat, Russian Roulette (länk, länk) och sedan har det bara kört vidare.

Russian Roulette var ju väldigt roligt, speciellt på krogen. På De Klomp hade de blandat flaskorna och man fick bara köpa den som stod längst fram.

He he…

Fast det hade varit ännu bättre om den varit på burk så att man inte alls sett om man fått den ljusa eller mörka varianten.

Nä, precis. Det gick inte som vi tänkt oss i butikerna eftersom kunderna kunde plocka den de villa ha, men bättre på krogen. Där kom konceptet mer till sin rätt.

Men det var otroligt kul. Hur länge hade de hållit på när vi bryggde den, var det ett halvår eller så? Och så bryggde vi med Jeppe och redan då kändes det som att vi och Jeppe skulle göra mer ihop. Sedan öppnade han krogen Tørst i USA och så bryggde vi ett öl till dem (Tørst). Vi gör inte så jättemycket sånt, men vi har bryggt ett öl till Bishops Arms nyligen. Där har jag ju en ganska gedigen historia dessutom [Henok var under flera år marknadschef för kedjan].

Så vad är på gång nu?

Vi har en hel del på gång. Det kommer ett par öl till de nästkommande månaderna, vi har varit runt en hel del. I Holland och i Belgien och lite i USA har vi bryggt öl.

Det finns att göra?

Ja!

Och det verkar gå ganska bra för er. När jag kollar på Beer Advocate på er öllista så är det lägsta betyget 3,13. Det är visst för Erzulie… Era namn är rätt konstiga?

De är jättekonstiga!

Ni måste ha rätt kul när ni kommer på allt?

Ja!

Det känns ändå som att det hänger ihop, det ni gör. Etiketter, namn, öl. Fast det kräver en hel del tankearbete för att inse exakt hur det hänger ihop.

Det är det som gör det så otroligt tacksamt att jobba med en marknad som Sverige, där man… Det är lättare att berätta en historia för en publik som den i Sverige. Dels för att det är vår hemmarknad, men också för att man känner till det, och man tror att man vet hur folk tänker och så.

Vi har fått en känsla av att vi fått gehör för de olika berättelserna kring ölen vilket gör att vi inte känner att vi behöver visa upp vår logotyp och annat glassigt. Sedan gör Kalle [Karl Grandin, andra halvan av Omnipollo] sina fantastiska underverk med flaskorna och någonstans hoppas vi att ölen ska ha en röd tråd. Sedan ska det bilda en helhet som kunderna får följa med på. Det känns så skönt att inte behöva skriva ut varenda grej utan bara jobba på.

Fast de sticker ju ändå alltid ut, det är ju inte Öletikett mall 1A. Det händer alltid något oväntat.

Ja, Kalle är en speciell kille.

Och boken?

Den tuffar på. Det har varit väldigt spännande.

Att sitta och skriva är en väldigt sluten process. Jag, Kalle och vår förläggare Natur & Kultur satt och jobbade med den, och så plötsligt kommer den ut. Sedan lever det sitt eget liv.

Jag får frågor från hembryggare från hela landet varenda dag via email och telefon. Det är härligt när folk ringer mitt under en bryggning och frågar saker, lätt panikslagna. Men det är otroligt kul att få så handfasta initierade diskussioner med människor man aldrig träffat.

Det måste vara kul att veta att boken verkligen används?

Det är helt fantastiskt. Helt fantastiskt… Jag tror att just boken är något jag en gång kommer att kunna titta tillbaka på och säga ”Ja jag hjälpte nog till där, vi drog vårt strå till stacken”.

När jag pratat med folk i min bekantskapskrets så har det varit lite kritik mot den: ”den är för tunn, man kan inte gå vidare med den”. Fast då finns det andra böcker?

Absolut.

Men det är väl inte det som är det svåra? Den här bokens mål är väl att få det att vara så enkelt att läsaren bara sätter igång och börjar brygga?

Det här är ju en introduktion, absolut. Men någonstans finns förhoppningen att med de recept och de idéer som vi försöker förmedla om hur vi brygger öl så ska den komma till nytta även för de som bryggt ett tag.

Jag är själv väldigt intresserad av att läsa hur Vinnie på Russian River tänker när han brygger ett välhumlat öl. Sedan beskriver han det i väldigt enkla termer som inte kräver så mycket tankeverksamhet, det är mer som idéer. Så vi hoppas med boken har två lager: Ett för nybryggare och ett för dem som vill veta lite hur vi tänker med våra bryggningar.

Sedan har ni ett par tävlingar på gång?

Ja. En som är klar där Rick [Gordon Lindqvist] från Göteborg fick åka över till London och brygga [Näcken, en modern välhumlad weissbier]. Det var oerhört kul att få jobba med honom, att få åka till England, att få jobba med Ryan och… allt var verkligen fantastiskt. Och sedan var det en ölstil som, precis som med Leon, jag egentligen inte varit speciellt förtjust i…

Just Leon var egentligen helt sjukt att vi släppte som första öl eftersom belgisk blond inte var en stil som jag inte var speciellt förtjust i, jag tyckte de var för söta och sådär. Det är en tuff utmaning att ta en stil som man egentligen inte är speciellt intresserad av och sedan göra dem till någonting som man själv tycker är attraktivt. Och det var samma sak som Ryan och Rick och delvis vi själva hoppas och tror att vi fick göra.

Kom det in bra öl då?

Det kom in mycket och bra öl! Vi som satt med det här blev helt överväldigade när vi fick in ölen. Vi skulle utan problem kunnat brygga alla öl som var finalister och faktiskt flera utöver dem. Så det var otroligt roligt.

Och jag vet redan nu att vi fått in ännu fler bidrag i England än vad vi fått i Sverige. Och då är det ändå några månader kvar att lämna in i den tävlingen.

Sedan blev det ganska kort deadline i Sverige. Lite på gott och ont, på ett sätt blev det redan där en utsållning. Det blev de som redan hade öl som puttrade, men samtidigt kanske också de som aldrig bryggt öl tidigare - det hade ju varit kul med jackpot första gången liksom.

Det är kul att det verkar gå så bra?

Ja, jag har kunnat jobba med det här heltid sedan mars [2012] och det har gjort att jag kunnat jobba med de saker som tar lite mer tid. Vi har en hel del öl som ligger på fat just nu, det hade jag inte haft tid med tidigare. Vi kan göra en grej som Astral som kräver mer tajming och administration. Vi ”uppar gemet” helt enkelt, gör något mer ambitiöst av det här.

Du har aldrig funderat på att göra en julöl [intervjun genomfördes dagarna innan jul]?

Alltså, jag är inte så mycket för såna där säsong och sådär. Sedan kan man ta konceptet julöl och, ja, vad ska man göra med det?

Tomatar på etiketterna…

Precis… Men jag tror att vi i regel, förutom våra samarbeten, försöker göra öl som vi kan brygga året om. I och med att jag själv dricker stouts på sommaren och IPA på vintern finns inget naturligt i att brygga på något annat sätt än vad jag själv konsumerar.

2 kommentarer:

  1. Bra frågor och bra svar och roligt läsning, tycker denna delen var betydligt roligare att läsa än den som postades tidigare. Mest för att den förra mest kändes som upprepning på grejen man redan läst nån annanstans. :)

    SvaraRadera
  2. Synnerligen intressant läsning!

    SvaraRadera