2013-12-31

Carnegie Special 175th Anniversary Porter - igen II


Så var det dags igen. Nyårsafton. Plankstek. Och ytterligare en flaska av Carnegie Special 175th Anniversary Porter, den fatlagrade kraftigare överjästa versionen av den klassiska Carnegie Porter som Carlsberg Sverige gjorde när varumärket jubilerade 2011.

Igår tog jag en flaska ur det (innerväggs-)skåp där jag har min låda lagrad. Vädret var mycket passande så den fick stå på balkongen tills jag nu öppnade den.

Hur har den då utvecklats de här 2½ åren som gått sedan den bryggdes? Den som vill kan jämföra med förra årets test här.

Doften är lätt och lite mineralig, det finns en sötma som samtidigt som den inte är speciellt stark känns ganska tung. De för lagring typiska tonerna av russin, torkad frukt och madeira finns här, i övrigt hittar jag någon lätt kemisk doft som ligger någonstans åt klor och kalk.

Det som först slår mig när jag smakar är att kroppen nästan helt försvunnit, den ligger väldigt lätt i munnen. Sedan kommer det lite kalkiga toner och en vass sötma. Russin, torkade fikon och aprikoser. Ingen alkohol. De rostade tonerna som var ganska tydliga när den var färsk har nästan helt försvunnit. Likaså den träiga ton som jag och flera andra känt förra året nästan helt borta. I stället är det de torkade frukiga tonerna som dominerar, men det finns något slags mjölkchokladkaka som simmar runt i smaken. Eftersmaken har en del alkohol och torra lite sträva toner. 

Kolsyran är måttlig, men de stora bubblorna friska.

Okej, mitt projekt att dricka en flaska av den här ölen varje nyår går vidare. Problemet är bara det att det känns som den utvecklar sig mycket fortare än vad jag väntat mig. Vi får se om det går att genomföra det här, man vill ju inte sitta och dricka trött och trasig öl i 7-8 år…

Och så inser jag plötsligt. Jag vet att de sparade minst ett fat av den här och har tappat ur vid i alla fall någon festival. Tänk om de tagit något till och kört i lite brett. Undrar hur den hade smakat idag (ölen i flaskorna är filtrerad och pastöriserad)?

4 kommentarer:

 1. Provade den när den kom och bestämde mig för att det var första och sista gången... har ett par vanliga Carniege Porter från 2000 som smakar bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2000? Var det inte 1999 och 2000 som var… Problematiska efter flytten till Falkenberg?

   Radera
 2. Tror nyckeln till att spara denna öl länge precis som med all annan öl är en jämn och sval vibrationsfri miljö. Den jag drack runt Lucia smakade riktigt bra och hade nog inte tappat lika mycket som ditt exemplar. Men så skiljer sig nog dina och mina smaklökar en hel del så det är ju ett hypotetiskt påståeende. Men när det handlar om att lagra länge så är jag glad för min Öl(&vin)källare.

  SvaraRadera
 3. Flytten till Falkenberg var inte förrän 2004. Första tappningen var i maj. Det var ett par månader sen jag drack jubelbrygden nu men känner inte igen mig i era beskrivningar. Men det är möjligt att variationen mellan flaskorna är stora. Fast våra smakpreferenser är säkert ännu större. Jag har ju under lång tid lagrat mycket porter på olika ställen utan att märkt speciellt mycket skillnader. Både balkong, källare, jordkällare, kalla stugor, under trappen och sängen i lägenheten, mm. Enligt mina erfarenheter är de porter/stout stabila och inte så känsliga. Otto Porterpedagog

  SvaraRadera