2013-12-20

Dugges Jullager

Dugges Jullager är en mörk lager från Dugges där alkoholhalten ligger på 6 %. Att helt artbestämma den är inte helt lätt. Schwartzbier? Nej, inte tillräckligt svart och på tok för söt. Vienerlager? Möjligen, men den är för mörk och rostad för det.  München Dunkel? Ja, det ligger nog närmast. Å andra sidan är inte livet en hembryggartävling…

Färgen är mörkt brun (40 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar fina rester på glaset.

Doften är torr och rostad med en lätt och robust beska. Mörk choklad. katrinplommon. pumpernickel och en aning blaskigt kaffe. Den rena beskan blandar sig med en lätt maltsyrlighet och en aning sötvört.

Smaken är inledningsvis gräddig och medelsöt. Mörk choklad och lite kakao. Bandade svaga smaker av träkol, katrinplommon och tyskt rågbröd. Medelstor kropp. Det finns värmande alkohol i eftersmaken liksom en medelstor gräsig beska, mörkt rågbröd och en liten aning av sötlakrits. Högre alkoholer som drar åt lösningsmedel och svart malt i slutet.

Kolsyran är ganska kraftig, de medelstora kortlivade bubblorna kittlar tungan. Vätskan är torr och något kladdig.

Jag gillade de torra maltiga tonerna och den välbalanserade beskan. Men jag gillade inte de lösningsmedel-lika tonerna i slutet. Kan nog funka till de mer robusta och inte allt för syrliga delarna av julbordet.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 19:80 för 330 ml. Bäst före: 2015-04-04 (batch T 218).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar