2013-12-30

Porterhouse Plain PorterNej men liksom att bara… Kooolla hääär! En kapsyl med plåtring! När såg jag en sådan på en flaska senast?

Um, hm. Det måste ha varit i nittiotalets mitt när jag handlade hos studentfiket Baljan på Campus Linköping. De sålde på den tiden läsk från Åbro, men också andra drycker på 33 cl returglas. Som svartvinbärssaft eller apelsinjuice. Just denna högpastöriserade juice hade den här sortens ring-kapsyl. Ibland lossnade ringen och då var det ett rent helsike att få upp flaskan utan att hitta någon med något slags tång.

Ack ja, ack ja. Baljan hade ett specialundantag från det monopol på mat och dryck som annars… Partena? Fazer? Amica? hade på campus. Dock fick de bara sälja drycker och färdigförpackat tilltugg, så jäklar vad med Delicatobollar och Wasa-mackan man tryckte i sig. Och apelsinjuice.

Något efter att jag gett upp studierna fick de också börja sälja riktiga smörgåsar, baguetter som av någon anledning kallades ”Jochen". Som de visst fortfarande heter, såhär drygt 15 år senare. Ack ja, ack ja.

Öh. Hur kom jag in på att berätta minnen från min studenttid? Jo, ringkapsylen. Ni ska bara vara tacksamma att jag fick frisedel, så ni slipper i alla fall en massa lumparminnen.

Ölen under kapsylen kommer från irländska Porterhouse Brewing Company, är en irländsk stout på 5 % och heter Plain Porter. Jahapp?

Färgen är nästan svart (90 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljust brunt och kompakt, det sjunkerlångsamt och lämnar lite rester efter sig på glaset.

Doften är maltig och rostad. Den är mjuk utan någon strävhet. Maltsyrlighet, mörk choklad och en aning svart kaffe. En hel del kex, aningar av deg, tobaksrök och blommor.

Smaken är torr och besk med kaffe och choklad. Ren beska, och en aning knäck. Medelstor kropp. Lite alkohol i eftersmaken, såväl som blommig-örtiga toner och en växande beska. Gräddigt kaffe i slutet.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna friska. Vätskan är torr och rätt lätt.

En trevlig stout med tillräckligt mycket djup för att vara intressant, men inte så mycket att den blir tung. Men ändå, det hade ju varit trevligt med en porter bakom den där etiketten.

Betyg: 3,53. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment, inkvalad från beställningssortimentet i december 2013. Pris: 25:00 för 330 ml. Bäst före: 05 01 15.

1 kommentar: