2013-12-01

Baladin Nöel Café

Bild: Enjoywines
Sista chansen att uppfylla leverantörens önskan att jag ska recensera deras varuprov innan den släpps i morgon: Nöel Café är en stark mörk belgisk ale som smaksatts med fint kaffe, den är på 9 %. Det italienska bryggeriet Birrifico le Baladin, ett bryggeri som varit en föregångare i den nya vågen av italienska småbryggerier, är det som står bakom den. 

Baladin gör en julöl, Nöel, som vissa år också kommer i en specialversion. Årets är alltså med kaffe.

Färgen är mörkt mörkt nätbrun, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt. Det sjunker långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är relativt syrlig med söta gräddiga toner av fint fräscht kaffe. Lite alkohol, mjölkchoklad och en mjuk beska. Tydliga toner av hasselnötter kommer när den närmar sig rumstemperatur.

Smaken är mycket söt i början med en ganska enkel beska. Nötter och nybryggt kaffe. Den saknar tack och lov den metalliska smak som många kaffe-öl dras med. Mjuk alkohol och en aning av starkvin i bakgrunden. Medelstor kropp. Alkoholen växer i eftersmaken och blir efter en stund nästan brännande. Mer kaffe, aningar av apelsinchoklad och nougat. Avslutningen är söt, mjuk och elegant med lite kaffe.

Kolsyran är mjuk, de små bubblorna är långlivade i munnen. Vätskan är något torr och lätt för styrkan.

Fastän färsk är smakerna avrundade och eleganta, det här är helt klart en efter-maten-öl. Men när jag sitter och smuttar på den så känns det ändå som det är något som saknas, jag hade trott att den här skulle vara… mer. Ett extra plus i kanten får den för den hanterbara flaskstorleken!

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment utan kollikrav från december 2013. Pris: 39:50 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: SET 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar