2013-12-17

Omnipollo Astral - färskhet framför allt!

Henok och Karl vid lanseringen av
Brygg Öl. Bild: Natur & Kultur.
”Det kan ju tyckas rätt självklart att man ska dricka färsk IPA, men det behövs samtidigt någonting lite extra för att se att det verkligen händer. Det är väl lite av mitt kontrollbehov som sträcker sig vidare.”
På fantombryggeriet Omnipollos Facebooksida har under senaste veckor dykt upp blänkare för ett småmystiskt projekt, Astral. Jag blev nyfiken och ringde upp ena halvan av företaget, Henok Fentie.

Samtalet blev långt och innehållsrikt. Så pass att jag får dela upp det i flera delar.

Över till Henok:

Behovet för projekt Astral uppstod när jag själv har varit ute och drack bira i Stockholm och i Sverige. Jag vill hitta sjysta grejer på fat... Färska välhumlade saker på fat! Det finns många bra ölställen som har flera hundra sorters öl och det är ju bra på sitt sätt. Men det jag kan sakna, framför allt, är känslan av att säkert veta att den där flaskan i kylen eller det där fatet är färskt.

Det är många – framför allt amerikanska – ölflaskor som står där och ser fina ut men så får jag känslan ”Jag har ingen aning om när det här tappades och hur länge den har stått där och så vidare”. Det blir nästan ointressant och i stället tar jag något annat, något säkrare kort.

Tanken med Astral är att du som kund ska vara helt säker på att det är färskt. Vi har löst problemet så enkelt att vi brygger en batch öl så fort humleleveranserna kommer till bryggeriet. På De Proef (där vi brygger de flesta av våra öl) får de humeleveranser från olika håll tre gånger om året.

En av sakerna som gör det så tacksamt att brygga på De Proef är att de har ett väldigt avancerat laboratorium där de har möjlighet att analysera de humlesorter som kommer in, och snabbt ta reda på vilka av dem som håller högst kvalitet. Kvalitet för oss, när vi brygger en IPA, är mer olja vilket innebär bättre aromatiska egenskaper.

Som bryggare finns ibland en frustration att behöva brygga samma öl med samma råvaror året om, det kan kännas ganska onaturligt: Man måste frysa ner humlen, vilket i och för sig många gör och får ganska bra resultat med. Fast till slut tvingas du brygga med råvaror som helt enkelt inte mår särskilt bra längre.

När man bryggt ett tag får man fans. De, och folk generellt, känner till de ölen som du gör och har vant sig vid hur dina öl ska smaka, de har byggt upp en förväntning. Astral kommer att vara helt obundet från det.

I denna IPA, som varje gång kommer att vara olika men med samma namn, kommer vi att ständigt kunna återskapa en intensiv humleupplevelse. Och det oavsett när humlen kommer in. Det är därför vi inte kommer att kunna brygga jämt, utan 3-4 gånger om året. Lite beroende på vad som kommer in.

Hur ska vi då få det här att funka i nästa steg? Enda sättet vi kommit på är att säkert se till att de restauranger som till slut kommer att servera den här ölen har fattat idén. Vi har skickat ut 25 inbjudningar bland de krogar som redan säljer vår öl, och alla tackade ja utom en (som hänvisade till policyskäl). Sedan har vi redan en förväntan på de här ställena, att de tänker som oss och kopplar på det enda fatet så fort det går. Om man inte har kopplat på och sålt det inom en månad från leverans så upphör avtalet, det blir inga fler Astral-leveranser!

Vi vill verkligen försäkra oss om att kunderna får det bästa och färskaste som bara går, och jag tror att krogarna är så ambitiösa att det fattat kvalitetsgrejen.

Det är viktigt för oss med maximal transparens i det här projektet: Datumen för de olika stegen i processen kommer att presenteras för krogen, några av dem troligen på pumpclip-et, men det är inte helt färdigt än. Vi kommer att inkludera så mycket information som möjligt. Den som dricker ölen ska vara helt säker på att det här ölet inte är gammalt: ”Om jag köper det här ölet kanske jag inte är säker på att jag tycker att det smakar bra, men det kommer garanterat att smaka färskt!”.

Dessutom finns en experimentell aspekt, vi kommer att få möjlighet att brygga med humlesorter som annars inte hade varit möjliga att använda: Humle med dålig hållbarhet, europeiska humlesorter som vi ryggar för idag eftersom vi inte vet hur det kommer att utveckla sig under tid. Sorter med mer subtila smaker som försvinner rätt fort. Sorter i små kvantiteter. Den första som kommer ut är en tysk humesort som vi tror inte använts i IPA-sammanhang förut. Det ska bli spännande att se vad folk tycker!

Varför bara 25 fat? Astral kommer också att vara ett sätt att visa lite extra uppskattning för alla bra barer som numera finns runt om i landet, de som år ut och år in säljer vår öl. Jag har funderat mycket hur vi ska kunna återgälda det här jobbet. Så de får det här fatet som en bonus, en gång i kvartalet. Sedan går det inte att göra det här i stor skala, och fortfarande garantera kvaliteten ända ut till de som ska dricka ölen.
Allt Omnipollo gör är med förhoppningen att det på något sätt, till slut, ska få sitt eget liv.

3 kommentarer:

  1. Kul idé. Lite som Wild Beers Fresh 2.0.

    SvaraRadera
  2. Härligt med ett bryggeri som inte verkar leva på gamla meriter utan gasar på med utvecklingen.

    SvaraRadera
  3. Galet roligt initiativ!

    SvaraRadera