2013-12-10

Boston Beer Samuel Adams Noble Pils

Boston Beer Company kom i höstas med ett fyrpack öl till Systembolaget, Fantastic Four. En av de ingående flaskorna var Samuel Adams Noble Pils, en tjeckisk pils på 4,9 % dom humlats med fem olika klassiska ädla humlesorter.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt. Det sjunker ganska långsamt och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften är fullproppad med ädelhumle: Hö, gräs, sommarblommor och en delikat märkbar beska. Den är rätt så söt och väldigt blommig. Aningar av oljefärg och skokräm.

Smaken är mjukt besk och laddad med blommig humle. Medelstor beska. Aningar av oljefärg/balsamterpentin och beska örter. Lite smör och lätta rena söta toner. Medelstor kropp. Beskan växer i eftersmaken, så också den rena alkoholen. Avslutningen är medelsöt med ännu mer tysk och tjeckisk humle.

Kolsyran är kraftig med massor av mycket små kortlivade bubblor. Vätskan är mjuk.

Jomenvisst: I grunden en tjeckisk-tysk pilsner, men det känns som de tagit klassisk ädel humle och behandlat ölen som en APA komplett med torrhumling. Det hade väldigt lätt blivit överhumlat och obalanserat, men den här ölen håller sig på rätt sida om gränsen. Smaskens.

Betyg: 4,04. Tillgänglighet: Del i mixpack, Systembolagets fasta sortiment sedan september 2013. Pris: 79:60 för 4×355 ml. Bäst före: JUN 14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar