2013-12-22

Dugges Christmas Idjit!

Jag misstänker att det kan ha varit rätt stressigt i en industrilokal strax utanför Landvetter under hösten. Dugges har bryggt tre olika julöl åt sig själva och två åt Electric Nurse. Och det trots att Dugges trotjänar-julöl Rudolf Ren Ale inte kom in i sortimentet 2013.

Det här är den kraftigaste av dem: Christmas Idjit!, en imperial stout på 9,5 %.

Färgen är mörkt brun (90 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka bruna kompakta skummet håller sig kvar länge och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt och rostad med toner av mörk choklad, knäckebröd och pumpernickel. Laktos och kaffe. Milda beska kemiska toner, ingen alkohol.

Smaken är i början besk med en enkel kraftig sötma. Tunga rostade toner och aggressiv alkohol. Mörk choklad och en del chokladsås till glass. Stor kropp. Eftersmaken har en hel del komiska kemiska toner, tung sötma och massor av rostad/bränd malt. Avslutningen är kort med stor sötma, mestadels laktos.

Kolsyran är medelstark, de få medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk.

Som ni säkert redan fattat kan jag ha svårt för den här typen av öl, jag tycker lätt att de blir överdrivet tunga, kemiska och spretiga. Så även denna. Troligen lugnar den ner sig och blir mer balanserad och elegantare till nästa jul. I år är den som betyget 3 ska utläsas på BA:”okej”.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 32:60 för 330 ml. Bäst före: 2016-10-08 (batch T 221).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar