2013-12-18

Brutal Brewing Hale To Winter

En av de öl jag provsmakade under höstens Stockholm Beer och som jag tyckte verkade trevlig var en provbrygd av en kommande julöl: Hale To Winter, en engelsk strong ale på 6,8 % från Spendrups fantombryggeri Brutal Brewing. Från bryggbeskrivningen:

Malt: Pilsnermalt, Münchenermalt och mörk karamell.

Humle: Magnum, Fuggles och Polaris.

Bryggning: Mäskas med infusionsförfarande och vörten kokas i 70 min.

Jäsning och lagring Hale to Winter är en mörk strong ale. Huvudjäsning sker i 5 dagar vid 23 °C. Därefter sker mognaden i lagertank under 2 veckor vid – 1 °C.

Färgen är djupt brunröd, vätskan är klar. Skummet är beige och kompakt, det sjunker undan och lämnar skumrester på glaset.

Doften är ren, mjukt söt och maltig. Rostade nötter, aningar av alkohol och röda bär.

Smaken är torr med maltiga toner av röda bär, apelsinskal och småkakor. Medelstor kropp. Eftersmaken är medelsöt med torkade frukter, kex samt växande alkohol och beska.

Ren och rakt på. Faktiskt så pass ren att den nästan blir trist. Kommer att funka till det mesta på julbordet, utom möjligen sillen. Jag misstänker att den här kommer att bli ganska vinös och russinig av bara ett års lagring.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 500 ml (+ pant). Bäst före: 05.10.14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar