2013-12-10

De Klomp 5 år

Take längst upp i hörnet.
Den här veckan fyller krogen De Klomp fem år. En inte oansenlig ålder för en krog i den här staden.

Och jag tvivlade själv när jag på omvägar hörde att dataföretagaren med mera Take skulle öppna en ölkrog. Han hade pratat en del med de få ölnördar som fanns i stan vid den här tiden och hört sig för om det var något att satsa på. Uppenbarligen var det så, en indikation var att Bishops Arms, som då varit öppen i 2-3 år, var knökfull jämnt.

Hm, det känns länge sedan nu när jag tänker efter.

Det fanns framför allt en oro när krogen öppnade. Linköpings city och kommun har velat jobba med ”kluster” där olika typer av butiker bör ligga tillsammans ihopgrupperade. Och krogar bör ligga i området kring Ågatan  / Platensgatan / Klostergatan. Som en fastighetsmäklare noterade för några år sedan ”Skillnaden mellan A-läge och B-läge i Linköping är ganska extremt. Det kan räcka med några meter åt fel håll”.

Skulle De Klomp, med sin placering i en före detta malaysisk restaurang mellan city och järnvägsstationen, vara för långt bort? Skulle folk hitta dit, till ett i övrigt ganska kvällstomt kvarter?

Men kontrakt skrevs och ombyggnaden startade. Det decimetertjocka lagret av heltäckningsmattor revs ut. Och den beställda träinredningen kom.Fast inte i den färdiga form som krögaren föreställt sig, utan som en lastbil med brädor och ett par surmulna bulgariska(?) snickare. Öppnandet drog ut på tiden ett par extra månader, jag har för mig att det delvis handlade om en bänk för rotfrukter skulle avgränsas eller inte i köket.

Den 12 december 2008 (länk) öppnade krogen.

Det tog ett tag innan allt satte sig. Framför allt de första somrarna var väldigt magra minns jag. Och att den tillfälliga fatölsanläggningen strulade en hel del, innan kylrummen kom på plats.

Men det var fem år sedan.

Det brukar vara något mindre firande kring Lucia varje år, där Take går omkring i arbetskläder och myser. Så inte den här gången eftersom paret Anstoot är iväg på äventyr i Kenya. Han var i stället med via Skype där han under kvällens början satt och drack lokal imperial stout.

En sak som flera tog upp under kvällen var hur trevligt det var att ha en krog helt utan bakgrundsmusik. Även om jag uppskattar lite välvalda låtar i bakgrunden så kan jag nog hålla med. 


Firandet var tvådelat. Dels bjöds kvällens gäster på lokala tapas samt kaffe och tryfflar. Dels var ett gäng inbjudna stammisar och företagsnära personer inbjudna på ett litet extra firande: Ölmästare Bobo hälsade välkomna och bjöd på St Feuillien från storflaska till lite kallskuren förrätt.

Som huvudrätt tog jag kvällens husman, som den här veckan går i holländskt tema. Köttgryta med grönkåls-potatisstomp var måndagens rätt. Till det en något jordig Ocean Västkust. Noterade att hamburgarna äntligen börjat serveras mellan två skivor bröd.

Efteråt bjöds vi på kaffe och tryfflar, men jag köpte i stället ett glas Mikkeller / To Øl Betelgeuse. Okej syra men lite väl mycket vetemjöl i denna öl.

Allt som allt en mycket trevlig kväll med trevliga människor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar