2013-12-14

Öppen ölproving – IPA


Årets sista provning för min del blev på klassiskt tema: IPA. Jag hade en sådan för ett drygt år sedan (länk), men inga repriser av öl blev det. Provningen hade färre gäster än jag hoppats på, men folk är väl upptagna av julklappar och Lucia-tåg kan tänkas.

De på plats fick höra mig berätta om de senaste rönen inom internationell IPA-historisk forskning och dricka följande öl:
  1. Nynäshamns Indianviken Pale Ale är en svensk IPA-klassiker i den engelska skolan. Hö, gräs och en stram mjuk beska. En bra start på eftermiddagen!
  2. Lagunitas IPA tar oss till USA, en en behagligt balanserad lite citronig öl som visar hur stilen tolkades i mitten av nittiotalet.
  3. Voodoo Doll från Brewdog är en öl med specialetikett för Skandinavien, i övriga världen heter den precis som förra året Hoppy Christmas. Aningen skalsträv och parfymig nästan åt kattlådehållet, men samtidigt en helt okej modern AIPA.
  4. Great Divide Titan känns också som en klassisk amerikansk IPA. Publiken tyckte att flaskorna var gamla och trötta. Jag kunde faktiskt hålla med. Inte dålig, men något dammig och ihopsjunken. Snygg karamellighet i bakgrunden dock.
  5. Stateside IPA var en av Mikkellers första öl, den kontraktbrygdes i början på några små danska bryggerier. Nu är den tillbaka, och då som nu handlar den bara om beskan. Tyvärr gör det den idag obalanserad, beskan bärs inte upp av något. Förvånande lättdrucken för sina 6,9 %. 
  6. Några ålderskrämpor hade inte flaskorna med Stone Ruination IPA, om vi tolkade datummärkningen rätt så är de byggda i slutet början av november. Faktum är att de fått specialleverans för att komma så fort som möjligt till De Klomp från det att pallarna dök upp i Sverige. Och det är en riktigt snygg DIPA: Kanske inte så vansinnesbesk som jag minns den men med ett enormt djup och en utsökt citrusflora. 
Efterföljande handuppräckning vanns förkrossande av Ruination.

Planerade provningar:

1 kommentar:

  1. Titan är min favorit-ipa när den är färsk. Tycker den har ett härligt djup i sin "juiceighet". Stone ruination lät intressant!

    SvaraRadera