2013-12-05

S:t Erik Julale

Bild: S:t Eriks Bryggeri
S:t Eriks Bryggeri i Arlandastad har två julöl i år, den ena är en engelsk brown ale på 5,4 %: Julale. Den är brygd på ekologisk Pale Ale malt, mörk karamellmalt, Münchnermalt samt chokladmalt som fått beska av lite modern humle. Ekologiska råvaror.

Färgen är mörkt koppar-brun (45 EBC), vätskan är klar. Det låga varmvita skummet sjunker snabbt till en tjock ring. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är maltig med massor av knäck (utan sötman), lite hö, smörkola och torkade blommor. Rena medelkraftiga beska toner. Aningar av grillat kött och något slags rostad lök i bakgrunden.

Smaken startar maltigt med lätt rostade toner och en hel del saltat grillat kött. Fruktiga smaker av torkade aprikoser, äpplen och fikon. Den är inte speciellt söt, snarare balanserat. Mjuk höig humle och medelstark beska i eftersmaken. Avslutningen är torr med kvardröjande toner av karamellmalt och en aning av mogna plommon.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Vätskan är något mjuk och lite lätt.

En mjuk och väldigt karamelliserad brown ale. Kommer troligen att gå bra ihop med den traditionella svenska fet-söt-syrliga julbordssmakerna.

Betyg: 3,28. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: 2014-07-18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar