2013-12-19

Westbrook Gose

Va? Har jag missat att fotografera den här flaskan? Skandal…

Flaskan innehåller Gose och är på 4 %. Det är en gose och kommer från amerikanska Westbrook Brewing Company.

Gose? För en som inte har ett nästan osunt intresse för historiska ölstilar finns en lång och detaljerad beskrivning här. När Brill & Co i augusti fick in ett parti av denna öl så högg jag direkt och beställde 1 flaska.

Färgen är ljust gul (4 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det fingertjocka vita skummet sjunker snabbt ner utan att lämna några rester.

Doften är lite salt med försiktiga toner av kryddor och blommor. Mjölksyra och lite parfym. Aningar av mogna aprikoser och fläderblommor.

Smaken är uppfriskande och salt med blommor och örter. Lite vetesyrlighet, men den är mer i nivå med en hefeweizen än en lambic. Smörkola, honungskarameller och syrligt fruktgodis. Den långa eftersmaken är fruktig med en del salt och syrliga toner av metall. Avslutningen är salt med en den frukt.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna mycket kortlivade. Vätskan är lätt och torr.

En trevlig och behaglig öl. Men efter ett tag så blir sältan lite… Tung och den slutar inte lika lättdrucket som den börjar.

Och så den historiska autenticiteten: Den är inte tillräckligt sur. Om jag fattat de historiska referenserna rätt så ska den här vara aggressivt sur, som en ung Cantillon-gueuze. Men det bryr jag mig inte om när betyget sätts den här gången.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Privatimport, nu troligen slut. Pris: 99:00 för 650 ml. Bäst före: -, buteljerad 4/24/13.

2 kommentarer:

  1. Smakade en Ritterguts Gose häromveckan, det var bland det härligaste jag druckit. I vintermörkret blev dock en hel flaska i mesta laget, men som sommaröl känns det svårslaget. Synd att det är så svårt att få tag i, tur att man är hembryggare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ritterguts Gose kommer på bolaget i februari. Så den blir inte svår att få tag i länge till.

      Radera