2013-12-31

Blindprovning av hembrygd

En sån här flaska,
med annat innehåll.

Efter min senaste provning på De Klomp för ett par veckor sedan stack någon åt mig en flaska hembrygd öl och förklarade at den bryggts av honom och ytterligare någon jag vagt känner. Och att de gärna ville veta vad jag tyckte.

Problem: Jag minns inte ett dugg mer. Inget om stil, vilka det var som bryggt, när den bryggdes, hur stark den är eller vad den innehåller.

Sedan dess har flaskan stått där i skafferiet. Efterlysningar på Facebook har inte gett napp heller.

Så vad gör jag? Tja, jag tar och dricker, beskriver, gissar och ser vad som händer. Och gillar jag inte ölen kan ju bryggarna fortsätta vara anonyma. Win-win!

Lätt pys när jag öppnar patentkorken. Nästan klar vätska. Två fingrar högt vitt skum som håller sig kvar rätt länge. Det sjunker långsamt och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är rätt så ren med viss sötma och en hel del amerikansk humle. Det känns nu som om jag fått en amerikansk pale ale. Bra balanserad beska. Grapefruktjuice, lite kåda och antydan till kattlåda. Viss beska och… lite… Port Salut-ost?

Smaken har en mycket lätt och ren sötma med lite karameller. Humlen starar rejält beskt, men lugnar snabbt ner sig. Det blir plats för citrus-toner, lime och grapefrukt och citronskal. Medelstor kropp. Eftersmaken har aningar av salt och lite strävare humletoner, lätt alkohol och en snygg beska. Den blir dock lite oljig i slutet som i övrigt är citron-beskt.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna friska. Vätskan är medel-mjuk.

Jodå, ingen dum APA. Lite småskavanker finns här och var, men jag har druckit sämre kommersiella varianter. Fast ni ska nog fundera över hur länge den torrhumlats och kanske, kanske koka vörten lite längre för lite mer maltkaraktär?

Skissbetyg: 3,0.

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson31 december 2013 kl. 21:01

  Hoppas att bryggaren hör av sig till dig. En god vän till mig är hembrygggare Jag har snakat hans stout med Brew.Dogs Rip Tide som förebild. Den var riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Hur menar du med att "koka vörten längre för att få mer maltkaraktär"?
  Maltkaraktär är ju i min mening inte en funktion av koktid utan snarare recept (typ och mängd av malt) samt mäskprofil. Längre kok g mer koncentrerad vört (och därmed en "maltigare" öl) men det enligt mig korrekta sättet att åtgärda är att ändra receptet, inte den delen av processen.

  SvaraRadera
 3. Kanske syftar Bark även på melanoidreaktionerna som sker i högre grad vid längre kok och som i alla fall enligt mig gör att ölen upplevs som maltigare. Sedan finns det många andra och kanske enklare vägar att nå ett liknande resultat som tex maltnotan, jäst, mäsktemp etc. Sedan är ju tycke och smak högst personligt och kanske inte helt förenligt med hur normen för en typriktig öl skall bryggas. I en APA vill jag ha en viss maltbakgrund att luta beskan mot men det måste absolut väga över mot det fräscha och humliga i doft och smak.

  SvaraRadera
 4. Hej. Var jag och två kompisar som bryggde den. Inte varit på nätet på ett tag så om du letade efter mig på facebook måste jag ha missat det. Var vår första bryggning så vi är nöjda att komma upp till 3.0 i betyg på APA:n. Förstår vad du menar med att nog kan vina på att koka vörten lite kängre. Men när gäller torrhumlingen. Är det längre tid du tror behövs eller kortare tid? Eller att kanske rent av köra två omgångar av torhumlingen men kort tid för varje?

  SvaraRadera