2013-12-21

Dugges Juldricka

Julöl 2 av 3 i år från Dugges är den jag sett fram mest mot sedan årets kollektion presenterades: Juldricka. Inte så mycket för typen, american red/amber ale som jag brukar ha lite svårt för, utan för alkoholhalten. 4 % kan vara precis lagom för en öl att liksom bara dricka.

Färgen är bärnsten-röd, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är beige och det lämnar en del rester på glaset när det sjunker ner.

Doften är söt och humlig med lite rostade nötter. Grapefruktjuice, knäck och och orena ”ofärdiga" fruktiga-vörtiga toner.

Smaken är halvsöt med lite vört. Medelbeska, lite matta citrustoner och röd malt. Den är genomgående lite unken. Lätt kropp. Eftersmaken är lite kryddig med en lätt men ändå sträv beska.

Kolsyran är medelstark, massor av kortlivade små bubblor. Vätskan är lätt och lite torr.

Om jag hade fått den här ölen att recensera helblint hade jag gissat att det var en av de första som någon ovan hembryggare tillverkat. Men nu vet jag att den kommer från en av landets större och mer erfarna småbryggerier. Ja, jag är lite besviken.

Betyg: 2,4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 24:80 för 500 ml. Bäst före: 2014-07-21 (batch T 225).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar