2013-12-20

Jädraöl Trädgådspilsner folköl

Jädraås Bryggeri har hittills gett mig ett rätt blandat intryck. Det jag provat på mässor har i bästa fall varit okej, och den enda jag recenserat – NetOnNet Lager – var lika mycket en ordvits som ett lättöl.

Och så hade det nog fortsatt vara om inte frugan för någon vecka sedan kommit hem med en flaska Trädgårdspilsner Folköl, en svagare variant av deras tyska pilsener Trädgårdspilsner.  Tysk pils är alltså stilen och alkoholhalten 3,5 %.

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det vita skummet är vitt och luftigt, och det stannar kvar en stund innan det ramlar ner under det att det lämnar rester på glaset.

Doften är lätt. Mjuka toner av pilsnermalt, vit formfranska och örter. Aningar av mjölksocker.

Smaken är likaledes lätt med aningar av karamell-sötma. Blommiga toner och en försiktig beska. Smör i bakgrunden liksom aningar av papper. Lätt kropp. Eftersmaken är mjuk med lite maskrosor, gröna löv och mogna anonyma frukter. Avslutningen är medelsöt med lite honung.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt, men på rätt sida om det blaskiga.

En väldigt lätt pilsener, men samtidigt ren och prydlig. Det finns ändå något slags blommiga toner som hindrar den från att vara tråkig. Hade den bara smakat lite mer hade betyget blivit betydligt högre.

Betyg: 2,96. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt. Bäst före: 2015-03-02 (ja, jag har frågat bryggeriet om det verkligen stämmer men jag har inte fått något svar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar