2011-11-24

Zhiguli Barnoe

Såhär en månad före julafton tänkte jag dricka något som var så långt från julöl som jag kunde komma. Svaret stod i kylen: Zhiguli Barnoe, en rysk ljus eurolager från Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya (Mosbrew) på 5 %. Svensk importör: Tre Svampar Import Export.

När jag häller upp ölen ur den oväntat lätta flaskan med sin Sovjet-inspirerade design möts jag av en guldfärgad vätska (7 EBC) som är klar och toppad med ett aningen gulaktigt två fingrar högt skum. Inga skumrester blir kvar när det långsamt sjunker ner.

Doften är lite instängd, men med en kraftigare (ren) beska än vad jag väntat mig. Men mest är det korn, spannmål och en viss sötma.

Smaken är väldigt söt med blommiga toner och en hel del deg. Eftersmaken har lite mer ren beska, som snuddar vid det metalliska. Och, faktiskt, ännu mer sötma.

Kolsyran är rätt så kraftig med små småvassa bubblor. Vätskan är aningen kladdig.

Ren, enkel och rakt på. Och väldigt söt. Anledningen till Systembolagets val av den här till det fasta sortimentet står att läsa i 2011 års Lanseringsplan:
  •  Lager flaska internationell (…-5,9%), T2, Ryssland, -, Komplettera ursprung
Och när jag läser en av Beer Advocates få ryska medlemmars recension av denna öl inser jag att det väl var rätt val: ”All in all it's much better than other russian macrocrap.”

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment 1 oktober 2011. Pris: 14:50 för 330 ml. Bäst före: 01.06.12 (bryggd 01.09.11).

3 kommentarer:

  1. Korn är spannmål.

    SvaraRadera
  2. Det här är seriöst den godaste ölen jag har smakat, den slår allt. Tycker den påminner lite om Oppigårds Pale Summer Ale.

    SvaraRadera
  3. Tycker faktiskt att Baltika7 är godare om man ser till ljus lager. Synd att systemet inte har den som standardsortiment, och att den är så svindyr att beställa.

    SvaraRadera