2011-11-02

Caracole Ambrée

Det känns som evigheter sedan jag recenserade en belgare. Vilken tur att jag hade en sådan i kylen då: Caracole Ambrée, en belgisk bärnstensfärgad ale på 7,5 % från Brasserie Caracole.

Jag har druckit två öl tidigare från bryggeriet, julölen Nostradamus som jag 2009 tyckte var rätt trist och gav 2,8 i betyg (länk). Och så deras ljusa starka ale Saxo Bio (länk) som fick ännu sämre 2,65 i somras.

Om nu någon är intresserad så är det Belgodeli som är svensk importör.

Jag möts av ett ludligt poppande när jag öppnar kapsylen. Ut ur flaskan kommer en ljust bärnstensfärgad vätska med lite bruna toner (20 EBC). Det fingertjocka varmvita skummet är stabilt och lämnar inga rester på glaset.

Doften är lite fenolisk med lätt igenkännbara toner av belgisk jäst. Torkad exotisk frukt, lite bananer och röda bär. Ganska så mycket godistoner, men ingen kola/knäck (diacetyl). Lite beska i bakgrunden. Rena toner.

Smaken är faktiskt mindre söt än vad doften gav intryck av: Den har snarare en lätt torrhet. Mixade exotiska frukter, röda bär, svarta vinbärssaft, lite jäst och aningar av fruktkarameller. Eftersmaken har en lätt ren beska, gröna grönsaker, mineraler och lite läder och alkohol i avslutningen.

Kolsyran är först väldigt stark, men den klingar av rätt fort, då den blir rätt mjuk. Vätskan är något krämig.

En ren och balanserad belgisk ale. Inte den mest komplexa, men ändå. Den gör sitt jobb och går att avnjuta utan att jag behöva fundera så mycket.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2011 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 11072013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar