2011-11-04

Neumarker Lammsbräu Dunkle Weiße Alkoholfrei

Nu blir jag upprörd.

Systembolaget har uppenbarligen tagit in ännu en alkoholfri (0,5 %) mörk isotonisk kolori-reducerad ekologisk veteöl. Räcker det inte med de över 300 sorter som redan finns, beställningssortimentet oräknat? Ska inte Systembolaget jobba för diversifiering, breddat sortiment, ökad kundkunskap och bevakning av aktuella trender?

Jag ska sätta mig och skriva ett brev där jag kräver Gabriel Romanus' avgång. Jo, det ska jag!

Men först ska ölen recenseras. En vanlig dag på jobbet, liksom…

Dunkle Weiße Alkoholferi är alltså en sådan öl från det tyska bryggeriet Neumarker Lammsbräu i Neumark, Bayern.

När jag rullat flaskan och med kraft hällt upp ölen i ett weizen-glas ser jag en brun grumlig vätska med varma aningar av orange. Det stora kompakta varmt beige skummet sjunker sakta och bildar ett tjockt lager på ölen samt en massa skumrester på glaset.

Doften är söt, den påminner om mörk sirap. En torr lätt beska i bakgrunden. Lite syrliga vete-toner och en hel del grönsaker, stall och gröna löv. Den är rätt så instängd och unken.

Smaken är väldigt söt med lite toffee och rostade toner. Jag hittar en tydligt unken ton av häststall. Mörk sirap, gröna växter och multnande löv. Svag kropp. Eftersmaken är rätt platt med lite kladdigt söta toner samt aningar av choklad och smörjolja.

Kolsyran är kraftig. Vätskan är kladdig och påminner om för stark saft.

Troligen den unknaste öl (som inte är överdrivet gammal) jag någonsin druckit. Fick i mig kanske 1½ deciliter. Hällde ut resten, tyckte nästan lite synd om reningsverket.

Ni som vill ha en alkoholfri veteöl, köp en Weihenstephaner Alkoholfrei Hefe Weissbier i stället. Den är riktigt god. 

Betyg: 1,95. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 14:90 för 500 ml. Bäst före: 19.03.12.

6 kommentarer:

 1. Gabriel Romanus avgick 1999...

  SvaraRadera
 2. Hur tänker du när du säger att den är isotonisk, egentligen?

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Det är inte jag, det är etiketten. Tydligen något som är populärt bland alternativfolk i Tyskland. Den intresserade kan läsa mer här på tyska.

  SvaraRadera
 4. Den här var nåt av det äckligaste jag har druckit någonsin, alla kategorier. Synd, för jag tycker att det är trevligt att kunna välja en god alkoholfri/lättöl ibland. Nanny State och Pripps är bra exempel på att det går att göra båda.

  SvaraRadera
 5. Det ska väl betyda att den bevarar kroppens jon-balans eller något åt det hållet. Faktiskt ett argument som jag sett användas för att argumentera för att alkoholfritt öl skulle vara en bra sportdryck.

  SvaraRadera