2011-11-13

Ridgeway Reindeer Droppings

Ridgeway Brewing är ett bryggeri vars öl har funnits oproportioneligt mycket på De Klomp genom åren, men det är inte så lätt att få tag på brittisk öl på keg och cask när man vill gå lite längre än de vanliga stora märkena. Den här tror jag fanns på krogen under förra julen: Reindeer Droppings, en engelsk amber ale på 6 % som tas hit av Wicked Wine

Ridgeway uppstod ur spillrorna när Brackspear Brewery lades ner 2002. Bryggaren Peter Scholey hittade ganska snart en outnyttjad nisch när han började exportera ett antal julöl med småfräcka namn till USA. Först ut var IPAn Bad Elf, och nu är de uppe i dryga tiotalet varianter. Just Reindeer Droppings kom 2009. 

Färgen är bärnsten (22 EBC), vätskan klar. Det stora skummet sjunker sakta ner till ett fingertjockt lock, massor med skumrester blir kvar på glaset.

Doften: Humledominerad. En hel del gräs, hö och blommor. Knäck och sött fruktgodis. Fruktiga beska toner, lite kalk och mineraler.

Smaken är besk, på ett framträdande sätt som får mig att tänka mer på USA än England. Men dofterna bakom beskan är tydligt brittiska: Hö, aprikoser, torkade blommor och torkad frukt. Halvsöta smaker av knäck, bränt socker och en lite störande smak av övermogna röda frukter och jord. Torra beska toner av bananskal och timmer. Medel till lätt kropp. Eftersmaken är något kryddig och mycket besk med torkade frukter och aningar av rostade nötter.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är torr och rätt lätt.

För mycket bitterhumle, det blir för beskt, men det är en beska som mer hör hemma bland beska örter än amerikansk bitter öl. Det finns inte kropp nog bakom för att ta hand om den här beskan och ölen blir obalanserad och trist.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment. Pris: 28:40 för 500 ml (säljs i kollin à 12 åhflaskor) (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: -.

Bild: Wicked Wine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar