2011-11-27

Krušovice Imperial

Strax innan Stockholm Beer i höstas fick jag ett paket med posten (liksom en del andra ölbloggare). Den innehåll två tjeckiska öl, en ljus och en mörk. Samt ett fint glas, lite informationsmaterial, en fribiljett till festivalen och en inbjudan att prata med en gästande tjeckisk bryggare.

Generöst värre. Jag var inte riktigt lika tacksam tillbaka, så det blev ingen intervju. Men nu hittade jag den ena av flaskorna, Krušovice Imperial från Královský Pivovar Krušovice (som ägs av Heineken). Det är en ljus tjeckisk pilsner på 12° P och 5 %.

Som jag, trots att det varit en stapelvara på De Klomp under de första åren, inte alls recenserat. Det finns bara en sak att göra åt det:

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och hårt, det sjunker långsamt ner och lämnar massor av skumrester på glaset.

Doften är mjuk, len och mycket balanserad. Söta toner av honung, smör och färska blommor. Ren beska i bakgrunden, liksom aningar av wellpapp.

Smaken är mjuk, len och mycket balanserad, den med. Ganska lätt faktiskt. Lite smör-toner, lite blommor och gräs. En mild ren beska, lite söta kex. Eftersmaken har en långsamt växande beska, mer smör och en något torr ton. Avslutningen är mild och väl sammanhållen.

Kolsyran är mild till mediumstark, de små bubblorna friska. Vätskan är medel-mjuk.

En mycket balanserad pilsner, så ren och välgjord att den gränsar till att bli småtråkig.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 14:90 för 500 ml (jag drack en 330 ml flaska som var ett varuprov). Bäst före: 22. 05. 2012.

2 kommentarer:

  1. En av de mest prisvärda och drickvänliga ölen på bolaget som man lätt kan trycka i sig ett 6 pack eller fler utav när man festar, enligt mitt tycke.

    SvaraRadera
  2. När båda fanns på krogen föredrog jag alltid mellanölet Krušovice Jubilejní Ležák. konstigt nog sågade jag den ordentligt i en recension från 2008.

    SvaraRadera