2011-11-14

Ridgeway Bad Elf

Precis som igår blir det idag en öl från Systembolagets beställningssortiment: Bad Elf från Ridgeway Brewing. Det är en engelsk IPA på 6 %. Jag tror att det var den första öl med jultema som bryggeriet tog fram åt den amerikanska distributören Shelton Brothers någon gång kring 2003. Den innehåller humle i mängder mer typiska amerikansk IPA än brittisk, däribland den rara Cascade som odlas i England.

Jag recenserade den hösten 2007, studsade av lycka och gav den 4,13 i betyg.

Idag blir det en mer informell recension…

Mässingsfärg (13 ECU), klar vätska. Finfint kompakt 1½ finger-skum som är varmvitt, det stannar kvar länge. Nästan inga skumrester blir kvar på glaset

Doften domineras av besk humle, precis som det ska vara. Aprikos. Lite söt ananas, lite bananer. Lite omogen syrlig-bitter frukt. Aningar av mandelmassa. Snyggt och prydligt.

Smaken inleds med en robust beska, som snart kompletteras av en mjuk sötma med lite exotiska frukter. Knäck, färsk humle och aningar av marsipan. Inga felsmaker så långt tungan når. Eftersmaken har en växande halvsöt fruktig smak av aprikos-persika och en mjuk men ändå rejäl beska som aldrig tar över för mycket. Slutet är välpolerat med en bra beska som balanseras av en hel korg exotiska frukter och lite hö. Ingen alkohol.

Kolsyran är medelstark med medelstora bubblor som friskar upp utan att bli vassa. Vätskan är medelmjuk och aningen torr.

En riktigt riktigt bra engelsk IPA med en amerikansk inspiration som den använder utan att glömma sina rötter. Den går ner utan några problem, och 6 % märks först efteråt.

Betyg: 4,325. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (kollin à 12 flaskor). Pris: 30:60 för 500 ml (denna flaska var ett smakprov). Bäst före: 14 10 12.

Bild: Wicked Wine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar