2011-11-10

Mohawk Snowblind Strong Ale - igen

Bild: Wicked Wine.
Ett av de första ölen som fantombryggaren Stefan Gustafsson (intervju här) fick in på Systembolaget var Snowblind Strong Ale, en amerikansk strong ale på 7,5 %. Då, 2009, bryggdes den av Sigtuna Brygghus och det var innan Mohawk Brewing Company var ett påtänkt namn. Numera kommer den fysiskt från Gamla Slottskällans Bryggeri. Flaskan har samtidigt minskat från halvlitern till 330 ml. Det är fortfarande Wicked Wine som distribuerar.

Då, 2009, tyckte jag att beskan tog över för mycket och gav den avvaktande 3,35 i betyg (recension med annan betygsviktning  här).

Snabbrecension:

Ljust mahognyfärgad vätska, klar. Litet kompakt hårt ljusbrunt skum. Lite skumrester på glaset.

Doften är ganska lätt med en del sötma och en beska som får mig att tänka på trädsav… Sälg? Det finns en hel del humle i den här, helt klart. Men det är inte speciellt mycket amerikansk citrus. Viss alkohol och blommighet i bakgrunden. Trots att ölen inte är speciellt kall känns det som att den inte riktigt vill släppa loss doftmässigt.

Beskan är mer märkbar i smaken, men det är inte alls de excesser jag skrev om för två år sedan. Aningar av lösningsmedel och rengöringsmedel. Snabbt växande ganska tuff alkohol, kanske med högre alkoholer. En del frukt och blommor, men ganska anonymt. Sötma och ganska neutral malt.Värmande alkohol. Mer nybrutna trädgrenar och… blommande björkar? Torkad frukt. Russin? Faktiskt inte. Snarare äppelringar och torkade bananer. Eftersmaken är rätt ren med en del märkbar alkohol och lite nysågat virke. Jag kan inte hjälpa det, men mina associationer stannar hela tiden vid trä-relaterade ord. Slutet är aningen syrligt och kladdigt.

Kolsyran är på samma gång stark och mjuk. Många små kortlivade bubblor. Relativt torr och lätt vätska.

Jag kände inte riktigt att jag blev klok på den här ölen då, och trots att jag verkligen försöker så kommer jag inte in i den här idag heller. Det är för mycket konstigheter i den, och för lite saker som förlåter. Kanske jag borde lagrat den här några år. Har någon av er därute gjort det?

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2011 (lagerstaus). Pris: 24:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 120327

1 kommentar:

  1. Vi på indiapaleales.se var heller inte helt övertygade: http://indiapaleales.se/2011/12/basta-julolen-2011-mohawk-snowblind-strong-ale/

    SvaraRadera