2011-11-11

Black Rooster the Hoptimizer

Planen var egentligen att jag skulle prova ytterligare två julöl ikväll. Men så skulle jag plötsligt laga lite halvfabrikatsmat (Kelda Tikka masala – mildare än vad du kan föreställa dig), och till indisk mat ska man ju dricka IPA…

I kylen fanns lämpligt nog en amerikansk sådan på 6,5 %: The Hoptimizer från danska fantombryggeriet Black Rooster Brewery (Bill Endersen och Jacob Munk). Ölen är torrhumlad med Chinok och Cascade, och fysiskt bryggd på Søgaards Brygghus.Importör: Elixir Wine.

Färgen är mörk bärnsten (22 EBC), vätskan något grumlig. Det fingertjocka skummet är vitt, kompakt och ganska hårt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är rätt torr och mycket humlig. En del apelsinskal och grapefrukt, massor av ren och lätt beska. Söta toner av karamelliserat socker och exotiska frukter.

Smaken är besk utan att det blir jobbigt. Mycket citsustoner och beska som kommer och går i vågor. ”Friskt och beskt” är en bra sammanfattning. Eftersmaken har en del värmande alkohol, mjuk citrus och frukt plus lite ängsblommor. Avslutningen domineras av en kvardröjande ren beska.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är något torr.

Den här tyckte jag var trevlig, bra humle och inte så söt som vissa AIPA kan vara. Lättdrucken, kanske till priset av viss komplexitet.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2011 (lagerstatus). Pris: 49:90 för 500 ml. Bäst före: 13.08.12.

3 kommentarer:

  1. Äntligen en ipa vi är helt överens om! Precis lagom sötma och kropp. En av mina favoriter just nu, har köpt på mig några stycken.

    SvaraRadera
  2. @Erik@Basunen: Jag har druckit mineralvatten med mer kryddor.

    SvaraRadera